Начало Модерна Дрехи #2: Персонализирани стайлинг стратегии за заоблена (ябълковидна) фигура

#2: Персонализирани стайлинг стратегии за заоблена (ябълковидна) фигура

СПОДЕЛИ
Момиче с черна рокля
Снимка: pixabay

Светът на модата е много чудато място. В него можеш да видиш както невероятни визуални шедьоври, така и покъртителни съчетания. Неговите плодотворни недра могат да родят следващата зашеметяваща тенденция, която ще остане в модната история години наред, а може да даде живот и на уродливи интерпретации. И всичко зависи от това през чия призма ще бъде пречупено визионерството на великите имена в бранша. За да не станеш жертва на модата, от екипа на Glam Girls сме ти подготвили няколко чудесни насоки, с чиято помощ по-лесно да изградиш своята къстъм стайлинг стратегия изцяло съобразена с формата на твоето тяло.

Първото нещо, което трябва да направиш е да определиш каква е формата на твоето тяло. Всичко, което трябва да направиш е да вземеш един мек шивашки метър, лист и химикал и да измериш гръдната си обиколка, талията и ханша. В зависимост от пропорциите между тези три елемента тялото ти може да е с триъгълна (крушовидна), кръгла (ябълковидна), продълговата (правоъгълна) форма, с такава на обърнат триъгълник и пясъчен часовник.

Вече поговорихме за това как се стилизира крушовидната фигура. Време е да обърнем внимание и на сладките и сочни ябълки.

Много от стилистите казват, че ябълковидната форма на тялото е най-трудна за стилизиране. Но аз не съм съгласна с това. В интерес на истината ‚ябълките“, за разлика от няколко други типове телесни форми имат не един, а два плюса и възможност за избор между цели две стратегии за изграждане на аутфита.

Ако си горда притежателка на ябълковидни форми може вече се досещаш кои са плюсовете на твоето тяло – ръцете (раменете) и краката ти. Това, което ще се постараем да направим е да ги подчертаем и/или покажем. Частта от тялото ти, която може би харесваш по-малко е талията. Ще поработим и над нея като крайната ни задача е визуално да я „коригираме“.

Първата тактика, която можеш да използваш е за пренасочване на вниманието. Ако не се чувстваш достатъчно уверена в талията си можеш да отвлечеш вниманието от нея нагоре към бюста и раменете. Всякакви допълнителни апликации, бродерии и орнаменти в зоната на деколтето могат чудесно да ти послужат за тази цел. Така погледа ще бъде привлечен от тях и няма да се обърне внимание на случващото се надолу. Само внимавай с дълбочината на деколтетата, за да не преминеш тънката граница между естетика, класа и вулгарност.

Другата стратегия, която можеш да ползваш е точно обратната – целенасочен насочване на вниманието към талията и превръщане на дефекта в ефект. Може да ти се струва контрапродуктивно, но всъщност е много хитър ход. Подчертавайки талията си ти контролираш вниманието и вменяваш допълнителна доза женственост, която сама по себе си има много силен ефект.

Известна „ябълка“ е певицата Кейти Пери. Кейти е наясно с плюсовете на своето тяло и изобщо не се свени да ги използва. На снимката по-долу тя е използвала първата стратегия – отвличане на вниманието като е заложила на рокля с фрапантно деколте и множество орнаменти, които със сигурност и задържат погледа далеч от талията ѝ. Но за съжаление е прекалила в старанието си и аутфита ѝ лъха на леки нотки вулгарност.

Друга известна „ябълка“ е актрисата Кейт Уинслет. Тя е известна с безупречния си вкус що се отнася до дефилетата по червения килим. На снимката тя е избрала втората стратегия – превърни дефекта в ефект. Изрязаният силует на роклята ѝ създава илюзията, че нейната талия е много по-силно изразена, отколкото реално е. Плюс това поставя в светлините на прожекторите красивите ѝ рамене и стройни крака, което още в началото споменахме, че са двата плюса на „ябълките“. Реално по силата на този тип рокли спокойно можете да трансформирате ябълковидно тяло в такова тип „пясъчен часовник“. Този тип рокли са идеални за ябълковидните форми.

Катрин Зита Джоунс е символ на класа и е горда притежателка на така пренебрегваната от стилистите ябълковидна форма на тялото. Тя използва в асортимента си всички модни оръжия, познати на модния бранш.

На тази снимка и тя, подобно на Кейти Пери е заложила на привличане на вниманието към раменете и бюста по силата на черно-белия контраст с малката разлика, че в нейния случай това е направено с такт и вкус.

#ThrowbackThursday to #Cannes 1999 for Entrapment.

A post shared by Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) on

Тук тя използвала и от двете стратегии по малко. Деколтето на корсета ѝ е с достатъчно елементи, за да привлече вниманието към горната част на тялото, като същевременно силно изрязаният му силует в областта на кръста и „пълнотата“ на полата на роклята създават алюзия за талия и придават женственост и сексапил.

“When in doubt, wear red” – @billblassusa 📷: @alexilubomirskiphoto

A post shared by Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) on

Друга много добра идея за боравене с даденостите на ябълковидните форми е използването на дрехи с много набори, драперии и като цяло – излишество от материя. Талията е до някъде е продукт в визуалната „измама“ във съотношението между гръдния кош и ханша. Когато използваш дрехи с много материя „заблуждаваш“ окото и то не може да е сигурно къде точно е талията, тъй като не може да сравни ханша и гръдния кош.

Друга стилистична хитрост е използването на асиметрични кройки. Те имат същия ефект, както драпираните материи: окото е объркано и заблудено да обърне внимание на местата, в които липсва асиметрия (ръцете и краката) и отвърне поглед от тези, които го „смущават“ с неяснотата си.

След като направихме дисекции на няколко звездни визии време е да върнем нещата обратно в орбитата на „простосмъртните“ и да видим какво точно можем да направиш за ежедневния си аутфит, така че той да отговаря на ябълковидното ни тяло.

Ако стратегията, на която си се спряла е тази на отвличане на вниманието от талията, тогава деколтетата са твоя нов най-добър приятел що се отнася до горнища. Деколтетата, към които трябва да се насочиш са „Vобразните и тези тип „балерина“. Освен това заложи на дрехите, които са плътно по тялото, тъй като те ще поставят най-добре в рамка красотата на бюста и раменете. Като правило колкото повече елементи и орнаменти имаш в горната част на аутфита си, толкова по-добре. Може да са пайети, камъни, апликации, бродерии, маниста, набори, жабо – всичко зависи от вкуса ти.

I'm the favorite!…teeshirt #Startees

A post shared by Startee Apparel (@starteeapparel) on

Тъй като краката са един от плюсовете на формата тип „ябълка“ роклите с дължина до бедрото и мини полите са препоръчителни. Роклите с презрамки пък могат да са двойно оръжие, тъй като ще подчертая и другия плюс – раменете и ръцете.

С риск да се повторя драпираните материи също имат ласкателен ефект върху фигурата тип „ябълка“. Драпериите привличат окото. Това е правило. Така че следващия път, когато отиваш на шопинг оглеждай се за рокли с драперии в горната част или такива с асиметрична кройка, които да привличат окото и да го отклоняват от талията. Много подходящ тип рокля е тази с императорска талия.

Tupai Drape Dress 🌸 Cooper St

A post shared by Smooche Boutique (@smoocheboutique) on

В случай, че се спреш на втората стратегия – да насочиш вниманието към талията си, да я подчертаеш и да заложиш на женствеността си можеш да направиш няколко неща. Първото (и най-елементарно) е да използваш колани. Сигурно ще си помислиш, че това само ще накърни визията ти, но когато поставиш колан точно на нивото на собствената си, естествена талия пропорциите ти веднага визуално ще се променят.

Getting waisted. 😎

A post shared by Sushi, Sass and Style – Kalita (@sushisassandstyle) on

Ябълковидната фигура е най-пригодната за носене на слим и скини дънки.

Що се отнася до якета и жилетки избери си много дълги такива, които са свободни на кръста и отворени и драпирани отпред.

Ако си фен на тениските имам насоки и за тези ситуации. Търси си тъмни тениски с принт посредата. Принципно подобен тип тениски са тези на рок бандите. Те прибират оптически силуета, привличат вниманието към горната част на тялото и създават илюзия за по-изявена талия.

Най-ласкателният тип дреха за ябълковидната форма оставихме за накрая. Пеплум рокли. Те, като че ли са създадени специално за дамите с ябълковидни тела. Мисля, че няма нужда да се аргументирам защо точно са перфекти за тях. След всичко казано до тук би трябвало да се досещаш и сама.

Oh damn! 😍❤️ … #katewinslet #love #actress #gorgeous #myrolemodel #loveher #winsletor #❤️

A post shared by Emma Thompson (@emma_thompson_freak) on

Не случайно ябълката е символ на греха. Тя е сочна и червена. Зове към непристойни мисли и сладки забранени наслади. За това не позволявай илюзорните представи за женска красота да те накарат да намразиш ябълковидните си форми. Те са повече от прекрасни и сега вече знаеш как да се „възползваш“ максимално от тях. Гордей се с плюсовете си, обичай минусите си и каквото и да правиш, на каквато и стайлинг стратегия да се спреш, не забравяй да се чувстваш комфортно в кожата си. Защото в края на краищата това е най-невероятният „аутфит“, който можеш да носиш.

СПОДЕЛИ
Предишна статияТОП 5: Филми, които да гледаш през ноември
Следваща статияДнес почитаме Св. Архангел Михаил
Виждали ли сте някога пълни противоположности в една опаковка? Ако не – запознайте се с Дени. Тя е мъжко момиче с любов към женствеността и тънката естетика. Обича кафето си приготвено по точно определен начин и вдига скандали, ако някой е разхвърлял. Същевременно е влюбена в хаотичността на вселената. Чете комикси на Marvel и трудовете на Фройд и Юнг. Слуша джаз редом с хеви метъл. Идеалистична, романтична, любопитна и емоционална като дете и едновременно критична, хладнокръвна и леко старомодна. Коя е тя? Какви са интересите ѝ? Колкото хора попитате, толкова различни отговори ще получите. Но това си е съвсем в реда на нещата за един Скорпион.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР