Начало Активна Брейк денс – изкуството не умира

Брейк денс – изкуството не умира

СПОДЕЛИ
Снимка: pixabay

Брейк денс-ът беше изключително популярен у нас преди около десетилетие. Буквално на всяко площадче из страната, или изобщо плоско пространство, не беше невъзможно да се срещнат танцуващи Брейк младежи. Напоследък това изкуство се пренесе предимно в салоните и вече не го виждаме бликащо по улиците толкова често, но това в никакъв случай не означава, че славата му е безвъзвратно отминала.

Брейк денс-ът видимо се различава от останалите популярни танци. И когато хората имат удоволствието да станат свидетели на този вид изкуство, често се питат от къде води началото си този танц и каква е неговата история. Да, все пак трябва да идва от някъде, където някой го е измислил.

break-dancе
Снимка: pixabay

Всъщност танцът води началото си от улиците на Ню Йорк или по-точно Бронкс (един от 5-те административните района на Ню Йорк), още от края на 60-те и началото на 70-те години, където предимно са го танцували деца. В самото си начало танцът е бил популярен най-вече между пуерториканците и афроамериканците. Когато „белите“ биват пленени от танца и също започват да го практикуват, естествено назрява конфликт около името на танца. Така че Брейк денс е всъщност комерсиалното му наименование. А за да запазят все пак корените на хип-хоп културата, брейкденсърите и до днес се наричат B-boys и B-Girls, а самият танц – B-boying. Също така се използват имена като Flyboy, Flygirl, Breaker и други. Първият измислил миксирането на два грамофонни записа и първият използвал така нареченото Loop-ване, (получавайки от две еднакви фънк парчета първия Break Beat) е ДиДжеят  Cool Dj Her, с чието име са свързани и първите B-boying танцьори. Именно на неговите партита за първи път хората са се осмелили да „слязат“ на земята и да танцуват така, както тялото и сърцето им подсказва, стремейки се да направят този танц уникален.

В танца присъстват стъпки (тоест движения) и трикове, взети от кунгфу изкуството (Kipup, Airflare…) или гимнастически и дори атлетски упражнения и дисциплини (Jazz Split, Flare), но най-вече се разчита на импровизация.А в самият Брейк денс се развиват и две други течения –  Locking.( Campbel Lock.), където се включват различни видове походки, стъпки, скокове, характерно е и соченето в различни посоки и въртенето на китките и Poppin, който става популярен чрез името на групата „Electric boogalos“, включвайки много стилове като Crazy Legs, King Tut, Sleepy style.

b-boying
Снимка: pixabay

Бавно, но сигурно танцът бързо се разпространява в Обединеното кралство, Канада, Япония, Европа, Русия и Южна Корея. Медиите не остават безразлични и правят все по-популярен този танц, а с времето стиловете претърпяват сериозно развитие, така че Брейк се танцува вече навсякъде по света.

И така, както вече казахме, Брейк денс-ът се дели по форми и стил на Breaking/B-Boying (водещ своите корени от Бронкс), Popping или Electro Boogie (с произход от Фресно, Калифорния с така наречените попъри, които се движат като роботи, Locking (водещ началото си от Лос Анджелис, приличен на Popping-а, но танцьорите се стремят да пресъздадат движенията, оприличаващи ги на кукла или анимационни герои от комикси).

Последните два стила често се смятат за идентични, но това далеч не е истина. В началото на 80-те години илюзионистките движения стават все по-популярни и се основават на пантомими, преподавани в школите за пантомима, вдъхновени от Марсел Марсо. Най-често срещаните движения са Стълбите, Слепият човек и Борбата срещу вятъра (това движение е по-известно с името Moonwalk, което често се изпълнява от Майкъл Джексън).

В зависимост от вида на движенията, B –boying – ът се разделя на четири основни единици – Top Rock, който е комбинация от стъпки в изправено положение. Смята се за първа демонстрация на стил и загрявка, като най-простият е Индианската Стъпка ; Footwork (движения в позиция Down-Rock, тоест, когато действията с крака и ръце се изпълняват на пода. Тези движения са измислени от самите брейкъри като например Sixstep, Three Step,Running Shuffle, Coin Drop, Coffee Grinder); Freeze (движения, които най-често символизират пауза и когато танцьорът си поема въздух, а най-известни са Baby Freeze, Turtle, Air Freeze,Airchair, Sidechair и други); Power-Moves (най-често това са гимнастически и акробатически движения, елементи от кунгфу и капоейра, а голяма част от движенията са получени в случаи на импровизация. Често се изпълняват в Bottom-Rock позиция, в която танцьорът се държи на ръцете си. Най-известните движения в тази група са: Windmill, Flare, Airflare, Munchmill, 1990, 2000, Elbowtrack, Headspin, Halo).

Изобщо Брейк денс е едно изключително красиво и атрактивно изкуство с не по-малко интересна история и развитие. А също така изисква голяма концентрация и пластичност, издръжливи мускули. Но всичко се постига с много желание, огромно сърце и мотивация. И ако не сте се стреснали от всички тези сложни движения и евентуални травми, препоръчвам ви да хуквате към най-близкото студио, където да ви научат как да бъдете истински брейкъри. Ако пък нямате смелост като мен, можете поне да оплакнете окото на следващия брейк денс турнир.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР