Начало Свободна Пътешествия Честит празник, България!

Честит празник, България!

0
СПОДЕЛИ
Обработка: Александра Будинова

В голяма част от случаите историята е доста спорно нещо. Фактите почти винаги са подлагани на съмнение. Паметникът на връх Шипка е издигнат, за да помним онези български герои дали своя живот за свободата на народа. Битката при Шипченския проход е от съществено значение за страната ни. Решаващите боеве за Освобождението на България по време на Руско-турската война са се водили на това място. Колко литра кръв е попила земята тук само може да гадаем.

Снимка: Теа Даулова

Интересен е казусът с името на върха. То е променяно цели два пъти, а през 2016 г. дори се появи теза да бъде върнато старото наименование. До 1951 г. върхът носи името „Св. Никола“. След това е прекръстен на „Столетов“. И така до 1977 г., когато върхът получава познатото днес име. И тук идва тоталното объркване. Докато стария връх „Столетов“ е прекръстен на връх „Шипка“, то малко по на север се простира билото на „реалния“ връх, които носи името… „Шипка“. Така на практика от 1977 г. до днес има два върха, които носят едно и също име.

Щом си тръгнала към върха, то няма как да не посетиш и манастирската църква „Рождество Христово“. Изключително красиво място, което е определяно от хиляди хора като архитектурен шедьовър. Ако смяташ, че руския стил преобладава в композицията й , то си напълно права. И няма как да е по друг начин. Все пак е построена предимно с дарения от Русия.

Снимка: Теа Даулова

***

892… 893… 894… стъпала… енергия, история, време (бреме?), гордост, радост и щастие!

Изкачвам 894-те стъпала, които водят до паметника Шипка. Някак си тенденциозно все по-често в последните години качването до върха се превърна в масова психоза, а може би и мода. Изведнъж стана страшно атрактивно дойде ли 3-ти март да сложим по един трибагреник в колите и да се запътим към Шипка. А щом традиционното задръстване към паметника хване колата ни, да го развеем през прозореца и да „надъним“ „Кой уши байрака“ от CD-то, сякаш сме на абитуриентски бал.

знамена България
Снимка: Теа Даулова

Аз обаче не съм склонна да се бутам между хората. И не искам да стоя на километричната опашка в продължение на часове, за да разгледам музейната част. Не желая да бързам по стръмните стълби към върха. Ако на теб подобна картина също ти е антипатична, то имам страхотна идея – направи си разходка до Шипка, но на 6, 7 или 8 март. През месец юни, юли и август. Е, да, няма да присъстваш на обичайната церемония на върха, но ще успееш да си спестиш и (псевдо) родолюбието, което често ни връхлита в най-важния ден в българската история.

Честит празник, българи!

СПОДЕЛИ
Предишна статияСтафидена вода – чудо за отслабване и прочистване
Следваща статияДа се познаеш в друг
Блондинка със зелени очи и умение да мисли (дали?) … Това е Теа. Краткото ѝ име е в пълен синхрон с ясната ѝ, точна позиция. Ако чуете тропане с крак, да знаете- тя е! Не обича да споделя, но кого изобщо го интересува това? Непоправим мечтател и наивен боец в борбата за справедливост. Преди известно време реши, че ще учи журналистика и взеха, че я приеха. Оттогава не спира да се подвизава на лайфстайл арената. Харесва ѝ да пише, да чете, да рисува и да се усмихва… Мноогооо да се усмихва, дори и без повод. Обича науката, обича още книгите, и хубавите филми, и не на последно място живота, обича живота!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР