Начало Свободна Направи си сам Да си направим мартеница сами

Да си направим мартеница сами

0
СПОДЕЛИ
Колаж: Цветелина Михайлова

Едва ли има човек, който не е стоял пред щанда с мартеници, безумно лутащ се между правилния избор. С мъниста, гривни, със зодии или надписи, букви или висулки… Решението не е никак лесно… За колегите, за половинката, за семейството и роднините, за приятелите… За всички…

И въпреки че се продават почти две седмици преди Баба Марта да тропне с крак, няма какво да се лъжем – купуването им става през последния ден на февруари, когато цените се вдигат, а наличността им е една идея по-оскъдна. Изпадаме в ярост към продавачите, които са продали всички хубави мартеници, нервираме се на собствената си глупост, че оставихме тази работа за последния момент и накрая взимаме нещо, което нито ни харесва, нито е на добра цена.

Стига да имаме малко желание и сръчност, сами може да изработим символите на пролетта. Мисията не е никак трудна и не отнема много време, ако можем правилно да си разпределяме ценните минути. Докато гледаме любим филм, сериал или предаване може неусетно да измайсторим уникална мартеница, която да бъде индивидуален подарък. А няма нищо по-хубаво от ръчнонаправена мартеница, с лично послание, което да докосне човека. И не, не ни трябват игли, куки или шевни машини, а само бяла и червена прежда и мъничко търпение.

Прежда може да закупите от всеки специализиран магазин. Но нищо не ви пречи да попитате баба си дали пък случайно няма някое останало кълбо… Уверяваме ви, че по всяка вероятност ще намери и ще ви улесни в задачката.

Необходими са ви:

  • Бяла и червена прежда;
  • Мъниста (които може да закупите от една верига за детски играчки, която е добре позната с безумното зелено мече, което може да скача и пее с часове);
  • Тиксо;
  • Ножица.

Има безброй начини за направа на мартеници. Понеже обаче знаем, че разполагате с оскъдно време, ще ви предложим един от най-лесните варианти. Усукана мартеница за ръка.

Отрежете от преждата толкова, колкото смятате че ще ви стигне за направата на мартениците. Съветваме ви първо да пробвате на вашата ръка, за да се ориентирате колко ще ви е нужно за направата на една. Трябват ви три влакна от преждата, така че да можете да ги сплетете в плитка.

Отрежете парче тиксо, с което да може да залепите свободния край на трите нишки на преждата за маса или шкаф, за да не ви мърдат и да бъдат по-устойчиви. След това започнете да усуквате червения и белия конец. За да бъде по-нежна и различна по средата на гривната може да вплетете някое мънисто – детелинка, подкова, със син, червен или какъвто цвят предпочитате.

Когато прецените, че гривната е достатъчно дълга я завържете със стегнат възел и отрежете с ножица. След това повторете отново… и отново… и отново… докато не стигнете до броя мартеници, които са ви необходими.

Не е никак трудно, нали? А и е много по-ефектно, отколкото да отидете до сергията и да си дадете парите за китайско подобие на българска мартеница.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР