Начало Свободна Кулинария Да си приготвим домашно сладко от ягоди

Да си приготвим домашно сладко от ягоди

СПОДЕЛИ
Конфитюр на филия
Снимка: pixabay

Обожавам плодовете и може би това е една от причините да ми се нравят повече топлите сезони. Те намират приложение във абсолютно всяко леко и превъзходно на вкус меню. Разбирай, всякакви сокове, фрешове, плодови салати, нарязани на кубчета с разнообразни заливки от сметана и шоколад. На дивана пред телевизора, любим филм, пакетче бисквитки и… Точно за това са следващите редове. Как да си направим бързо, домашно сладко от ягоди. Или да придадем един по-сладък вкус на приятния, лежерен, неделен следобед. Може би с приятелка, романтична комедия и чаша вино.

Научих тази рецепта от баба си и до днес се вълнувам, когато реша да си приготвям. Спомням си детството, купищата плодове и това, как се омазвахме със сладко до ушите.

За целта ще са ни нужни:

  • 1 килограм ягоди
  • 1 килограм захар
  • 1 чаена лъжичка лимонтозу

 

И следва. Измиваме ягодите добре, почистваме ги от дръжките и изцеждаме водата. Доста важно е да няма вода, защото тя ще бъде спънка в процеса по приготвянето. В дълбок съд  слагаме ягодите и заливаме със захар. Оставяме ги известно време да  постоят така. След определен период захарта ще се стопи, а плодовете ще пуснат сок. Добре е да разбъркваме сместа на 30-тина минутки. След това пресипваме сместа в дълбока тенджера и започваме приготвянето. Докато се вари е добре да бъркаме често. Когато заври, сладкото започва да отделя бяла пяна на повърхността, която е добре да махнем. За да се получи желаният краен резултат, ще ни отнеме около два часа. И често бъркане за да не изгори на дъното. Ще разберете, че е готово,когато се сгъсти, но имайте предвид, че когато изстине стяга още повече. Няколко минутки преди да го извадим от котлона е ред и на лимонтозуто. После разбъркваме отново.

Поставяме в желаните съдчета и започваме процедурата с консервирането му. А след това с най-сладката част консумацията. Да ви е сладко, дето се казва….

 

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияПодмлади се с правилните цветове!
Следваща статияСедмичен хороскоп 13.11.2017 – 19.11.2017
Евелина Митрева или краен хаос, крайна лудост. Вечно разпиляна и разбъркана- типичен представител на зодия Близнаци. Малко момиче, което стреля към големи мечти. Облича се предимно в черно, но в душата си носи всички цветове. Не разбира любовта, но не може без да обича. Обича живота, обича изкуството, обича да пише. Пише с душата си. Описва живота. Питаш каква е тя. Задай ѝ същия въпрос утре...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР