Начало Свободна Кулинария Днес приготвяме домашна торта Нутела

Днес приготвяме домашна торта Нутела

СПОДЕЛИ
настърган шоколад в буркан
Снимка: pixabay

Не ви ли се струва, че с увеличаването на минусовите температури, пропорционално с това расте и желанието за домашен уют, топлина, аромат на сладост… На мен поне така ми действат всички снежинки, заледени локви и студени вечери. Ако и вие лекувате носталгията по летните дни с най-добрия лек срещу депресия – шоколада, предлагам ви да запретнете ръкави и заедно да сътворим това сладко и сочно изкушение.

Продукти за блата:

домашна шоколадова торта
Снимка: pixabay
  • 2 чаши брашно;
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • 3/4 чаша разтопено масло;
  • 1/2 чаша захар;
  • 2 чаени лъжички ванилов екстракт;
  • 4 яйца;
  • 115 грама черен шоколад;
  • 2 чаени лъжички зехтин;
  • 1/4 чаша прясно мляко;
  • 3/4 чаша кисело мляко.

Продукти за пълнежа:

  • 1/2 чаша Нутела;
  • 1/2 чаша смлени лешници.

Продукти за глазурата:

  • 225 грама настърган шоколад;
  • 1 чаша сладка заквасена сметана.
шоколад
Снимка: pixabay

Приготвяне:

Загрейте фурната до 160 ° С. Покрийте две форми с диаметър 23 сантиметра с хартия за печене.

Смесете брашно, сода за хляб и солта.

В друга купа разбийте маслото, докато не стане кремообразно, добавете захарта и бъркайте още 2 минути. Добавете ванилията и яйцата едно по едно.

В огнеупорен съд сложете шоколада и зехтина и на слаб огън бъркайте, докато шоколадът се разтопи. Когато шоколадът се разтопи, добавете сместа с маслото, захарта, яйцата и ванилията и отново разбъркайте, а после, съвсем леко, добавете и сместа от купата с брашното, содата и солта. Разбъркайте, до получаване на хомогенна смес, след което идва ред и на прясното и киселото мляко. Всичко трябва да се разбърка много, много добре. Когато сте готови, разделете получената смес на две и я изсипете в двете покрити с хартия за печене форми. Печенето продължава около 35 минути.

шоколад в чаша
Снимка: pixabay

Пригответе глазурата:

Загрейте заквасената сметана и шоколада и бъркайте докато шоколадът се разтопи. Отстранете от огъня и охладете до стайна температура.

Когато блатовете са изпечени, намажете единия с предвиденото количество Нутела и поръсете със смлените лешници. „Захлупете“ с другия блат и намажете цялата торта с приготвената глазура.

Ако на пръв прочит ви се струва трудно, не се притеснявайте. Когато ви замирише на вкусен сладкиш, всичко ще си дойде на мястото. А опитате ли веднъж, нито една есен на света няма да ви се опре да се чувствате вдъхновени.

СПОДЕЛИ
Предишна статияGucci със собствено емоджи
Следваща статия„Активна“ маска срещу черни точки
Валя е експлозивна и весела. Цени спонтанността и позитивизма у хората. Дори често я обвиняват в лекомислие. Но то е само привидно и скрито зад маската на… е, може би е просто артистична натура. Нейната извечна любов са литературата и музиката, както и непреодолимото желание да се подвизава на театралната сцена. Като заклет филолог тя смята себе си за разнообразна и пъстра натура с широки интереси и още по-широки възгледи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР