Начало Свободна Кулинария Домашно песто

Домашно песто

0
СПОДЕЛИ
маса с прибори
Снимка: unsplash

Едва ли има човек, който не обича италианската храна. Паста, пици, лазаня… и богата палитра подправки, които могат да накарат небцето ни да иска още… и още… и още.

Пестото! Тази богата италианска експлозия от босилек, чесън, ядки и зехтин може да те докара до пристрастяване. А не се ли откажеш на време ще трябва да си готов за всякакви божествени комбинации – върху салатата, като страхотно допълнение към доматите; тънко намазан на препечена пълнозърнеста филийка, в уникално съчестание с маслини или сирене; а защо не и като сос към пастата.

Приготвянето му вкъщи отнема не повече от 15 минути, а резултатът е впечатляващ и съблазнителен за всеки чревоугодник. Освен това нека не забравяме, че няма нищо по-вкусно от домашно приготвената храна, в която знаем всички съставки и не се безпокоим за хилядите Е-та, които запълват етикета. Интересен факт е, че по стара оригинална италианска рецепта пестото се приготвя в мраморно хаванче, в което много добре се стриват всички продукти. Разбира се, може да го замените с дървено, ако имате налично. И все пак имайки предвид, че в кухнята си разполагаме с всякакви съвременни уреди, които улесняват изпълнението на рецептите, то съвсем спокойно може да прибегнем до блендера.

Необходими продукти:
  • 2 пълни шепи пресен босилек;
  • 50 гр. ядки (кедрови или орехи);
  • 2 скилидки чесън;
  • 4-5 супени лъжици зехтин.
Начин на приготвяне:
  1. Измийте добре босилека и го сложете с блендера.
  2. Изберете ядките, който ще са ти необходими. Оригиналната рецепта е с кедрови ядки. Но, ако си от хората, които никак не ги харесват, съвсем спокойно може да побългариш рецептата и да ги замениш с орехи или с други ядки, които обичаш. Добави ги към босилека.
  3. Обели скилидките чесън и ги сложи към босилека и ядките. Залей с 4 – 5 лъжици зехтин. В зависимост от предпочитанията ти може да променяте количеството зехтин. Но знай, че идеалната среда е 4 супени лъжици. По желание може да добавиш по щипка черен пипер и сол.
  4. Пусни блендера, докато стигне желаната консистенция.
  5. Наслади се на италианското съвършенсто!

Пестото може да съхраняваш в бурканче в хладилника, ако не го изядеш преди това!

песто в буркан
Снимка: Теа Даулова

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияСедмичен хороскоп 12.02.2018 – 18.02.2018
Следваща статияРазмисли за Свети Валентин
Блондинка със зелени очи и умение да мисли (дали?) … Това е Теа. Краткото ѝ име е в пълен синхрон с ясната ѝ, точна позиция. Ако чуете тропане с крак, да знаете- тя е! Не обича да споделя, но кого изобщо го интересува това? Непоправим мечтател и наивен боец в борбата за справедливост. Преди известно време реши, че ще учи журналистика и взеха, че я приеха. Оттогава не спира да се подвизава на лайфстайл арената. Харесва ѝ да пише, да чете, да рисува и да се усмихва… Мноогооо да се усмихва, дори и без повод. Обича науката, обича още книгите, и хубавите филми, и не на последно място живота, обича живота!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР