Начало Красива Ефектният гел лак – плюсове и минуси

Ефектният гел лак – плюсове и минуси

СПОДЕЛИ
изпичане на гел лак
Снимка: pixabay

Напоследък в забързаното ежедневие на дамите не им остава време за чести посещения при маникюрист. Именно поради тази причина все повече популярност набира гел лакът. Дълготраен и с богата цветова палитра, той става един от най-предпочитаните избори на жените.  Ето и някои съвети и препоръки относно използването му.

Методът е съчетание от обикновен лак и гел за моделиране. Препоръчително е гел лакът да се поставя при маникюрист, а не в домашни условия, за да не се увредят ноктите. Добре поставеният гел може да издържи до 3-4 седмици без да се излющи. Смяната му обикновено се налага поради израсналите участъци в основата на нокътя.

В първия етап от процедурата се прави т.нар. „шлифоване“, при което с помощта на нежна пила или блокче се отстранява естественият гланц на ноктите. Равна повърхност се прави с цел по-доброто прихващане на лака към нокътя. Следващият етап е обезмасляването, след което се нанася специално основно покритие, целящо да предпази нокътя от вредното въздействие на пигментите. След това се нанасят два слоя от гел лака, които се изпичат в специално пригодена за целта ултравиолетова лампа.

gel-nail-polish
Снимка: pixabay

Според някои източници обаче нанасянето на гел лака носи редица вреди. Шлифоването и полирането нарушават целостта на нокътната плочка. Факт, но това нарушава само третираната зона, а не структурата на нокътя като цяло. Друг спорен момент е използването на ултравиолетовите лъчи при изпичане. Според някои учени, тези лампи имат канцерогенен ефект.

Рискът, дори и минимален, все пак съществува. Най-важният съвет, за да се предпазиш от негативните последици, е да даваш почивка на ноктите си, за да се възстановят. Пауза, веднъж на месец-два за около две седмици, е най-разумното решение. За да защитиш кожата на ръцете си от UV светлината, може да използваш слънцезащитен крем с фактор над 15. Друг вариант е да избереш салон, в който използват LED – лампи, които се считат за по-безопасни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР