Начало Любопитна Интересно Емоционалната интелигентност – една различна интелигентност (част първа)

Емоционалната интелигентност – една различна интелигентност (част първа)

СПОДЕЛИ
Мозък разделен да две страни - реативна и логическа
Снимка: pixabey

През последните няколко години темата за емоционалната интелигентност стана изключително актуална. Това се дължи на повишената агресия, насилие, себичност и егоцентричност, съществуващи в общественото пространство. Емоционалната интелигентност се крие във връзката между конкретно възникналото чувство, индивидуален характер и морални инстинкти. Има доказателства, че фундаменталните културни етични настройки са в пряка връзка с емоционалния капацитет на съответната нация.

Няма никакво съмнение, че „виновник“ за проявата на емоциите е импулсът. Същността на всеки импулс е интензивно чувство, което води след себе си кореспондиращо действие. Хората, които са се оставили изцяло под властта на импулса и не упражняват никакъв самоконтрол имат един основен недостатък: способността да се контролират импулсите е в основата на индивидуалната личностна конституция. Без нея ние сме незавършени индивиди и непълноправни членове на социума.

Друг контрапункт на грозната действително е алтруизма и произтичащата от него емпатия. Емпатията или способността да отчитаме и дешифрираме правилно емоциите на нашия събеседник, е важна, тъй като ако не усещаме нуждата или отчаянието на човека срещу нас, няма и да ни е грижа особено много за него.  Ако съвремието има нужда от възпитаването на някакви морални качества то самоконтрола и състраданието биха били чудесен старт.

Какво представлява?

Емоционалната интелигентност може да се определи като способността да се съблюдават собствените емоции и тези на останалите участници в комуникацията. Умението да се разграничават тези емоции и да се назовават правилно със съответните им имена като в последствие събраната информация се използва за напътстване мисловната дейност и поведението. Емоционалната интелигентност също така отразява способността да се съчетаят интелект, емпатия и емоции, за да се повиши качеството на подаване и приемане на информация по комуникационните канали във вътрешноличностната динамика.

Приложение

 Всеки ден комуникираме по множество канали. От правилното подаване, приемане и дешифриране на послания зависи дали ще постигнем набелязаните цели или не. Те може да са маломащабни като това да накараме детето си да подреди стаята си или съпругът да вдига седалката на тоалетната чиния, до грандиозни, като това да водите преговори с бизнес партньори за покупко-продаждбата на жизнено важен актив. За да е правилно подаването на комуникационното съобщение, то трябва да е съобразено с интелектуалния капацитет, социалната и не на последно място емоционална интелигентност на събеседника. Чрез емоционалната интелигентност улесняваме многократно ежедневието си. От продавачката в магазина, служителите на гишетата в държавната администрация или задръстванията, до дом и семейство, приятели, та дори колеги и бизнес отношения. Запазвайки самообладание и проявявайки емпатия ще властвате над всяка ситуация. Ако сте емоционално интелигентни може неусетно да станете лидер в колектива или организацията, за която работите. Вярно е, че професионалните умения са от изключителна важност, но все по-често организациите търсят екипни „играчи“, които да поддържат добър колегиален климат, като фактическите знания остават на втори план. Конкретните компоненти на емоционалната интелигентност можете да видите в статията „Емоционална интелигентност – науката за самия мен (част втора)“.

СПОДЕЛИ
Предишна статияЛятна ваканция в Рая на Земята – Дубровник
Следваща статияКапаните на онлайн пазаруването
Виждали ли сте някога пълни противоположности в една опаковка? Ако не – запознайте се с Дени. Тя е мъжко момиче с любов към женствеността и тънката естетика. Обича кафето си приготвено по точно определен начин и вдига скандали, ако някой е разхвърлял. Същевременно е влюбена в хаотичността на вселената. Чете комикси на Marvel и трудовете на Фройд и Юнг. Слуша джаз редом с хеви метъл. Идеалистична, романтична, любопитна и емоционална като дете и едновременно критична, хладнокръвна и леко старомодна. Коя е тя? Какви са интересите ѝ? Колкото хора попитате, толкова различни отговори ще получите. Но това си е съвсем в реда на нещата за един Скорпион.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР