Начало Активна Естрогенът в нашата храна – продукти, богати на естроген

Естрогенът в нашата храна – продукти, богати на естроген

СПОДЕЛИ
царевица, фасул, домати, чушка, патладжан
Снимка: pixabey

Какво е естроген?

Естрогенът е хормон или група хормони, които са важни за репродуктивното и сексуално развитие, главно при жените. Естрогенът се нарича също така „женски полов хормон“, а естрогенните хормони са естрон, естриол, естрадиол (обуславя сексуалното поведение при жените).

 Каква е функцията на естрогена?

При жените естрогенът се произвежда главно в яйчниците, но също така го произвеждат и мастните клетки и надбъбречната жлеза. Естрогенът е ключов за началото на пубертета, играе важна роля в развитието на така наречените вторични полови белези. Също така помага и при регулиране на менструалния цикъл – ако яйцеклетката не е оплодена, нивото на естроген рязко намалява и започва менструацията. Ако яйцеклетката е оплодена, естрогенът заедно с прогестеронът (друг полов хормон при жените) дава възможност да се спре овулацията по време на бременност.

Естрогенът контролира промените в лактацията (кърменето), адолесценцията (юношеската възраст) и по време на бременността.

По време на бременност плацентата произвежда естроген или по-конкретно естриол.

Естрогенът влияе върху формирането на костите заедно с витамин D, калций и други хормони. Когато нивата на естроген паднат в средната възраст, процесът за възстановяване повредена кост се удължава, така че за жените след менопауза рискът от фрактури на костите е по-голям заради остеопороза.

Естрогенът също трака влияе на кожата, косата, лигавиците и тазовите мускули, а изследвания сочат, че хронично ниските нива на този хормон са свързани с липсата на настроение.

Естроген, разбира се, се произвежда и при мъжете, но на по-ниски нива, отколкото при жените.

Симптоми при ниски нива на естроген и последиците от това

Липсата на естроген при младите жени обикновено е причина за забавянето и нередовния цикъл. Такива хора обикновено влизат по-рано в менопауза (преди четиридесетата си година). Това води до внезапна промяна в настроението, хронична умора, чести депресивни състояния и загуба на либидото. Както вече споменахме, този хормон е от изключителна важност за костната система и ниските му нива в организма водят до загуба на костна маса, а това от своя страна до остеопороза.

От друга страна завишените нива на естроген са една от основните причини за натрупването и трудното сваляне на подкожните мастни натрупвания, спомага за  задържането на вода в тялото

Ето защо за всяка една дама е повече от необходимо да следи нивата си на естроген и да не позволява недостига на същия – все пак от това зависи цялата ни женственост – за да бъдем красиви, най-напред трябва да бъдем здрави, а след това усмихнати, със сияйна кожа, коса, тяло. Точно заради това тук ще опишем богати на естроген продукти, които всяка една от нас може да включи в менюто си, ако разпознава симптомите на ниски нива на хормона, или обратното – може да избягва, ако нивата на естроген са твърде високи:

 • Ленено семе, слънчоглед
 • Соя
 • Сусамено семе
 • Леблебия
 • Грах, зелен боб, фасул
 • Чесън
 • Царевица, пшеница, ечемик, ориз
 • Бадеми ( и всички видове ядки)
 • Всички млечни продукти
 • Сини сливи, фурми, домати, череши
 • Бира.
СПОДЕЛИ
Предишна статияГотови ли сте да имате бебе?
Следваща статияКак да откажем цигарите?
Валя е експлозивна и весела. Цени спонтанността и позитивизма у хората. Дори често я обвиняват в лекомислие. Но то е само привидно и скрито зад маската на… е, може би е просто артистична натура. Нейната извечна любов са литературата и музиката, както и непреодолимото желание да се подвизава на театралната сцена. Като заклет филолог тя смята себе си за разнообразна и пъстра натура с широки интереси и още по-широки възгледи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР