Начало Свободна Забавления Филмов маратон в Деня на българското кино

Филмов маратон в Деня на българското кино

0
СПОДЕЛИ
филмова лента
Снимка: pixabay

Филмов маратон с безплатен вход ще има днес, в Деня на българското кино – 13 януари, а само на празника с билети от 5 лв. могат да се видят премиерните родни продукции „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги.

Това съобщават от Националния филмов център /НФЦ/ – съорганизатор с Министерството на културата и Столичната община, в партньорство с Българската национална филмотека, НДК, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България.
От 2005 г. по инициатива на НФЦ на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант“, българската филмова общност чества своя професионален празник, припомнят от екипа.
След прожекцията на „Възвишение“ – в кино „Одеон“ от 17.00 ч., ще има разговор с режисьора Виктор Божинов. Прожекциите са още в Дома на киното, „Люмиер Лидл“, Г8, Евро синема, „Червената къща“.

Началото е в 11.30 ч. в „Одеон“ с подборка „Класическа детска анимация“ – от 1960 г. до 1985 г., а от 15.00 ч. може да се види „Еротична анимация“.

Киномаратонът завършва с „Дзифт“ на Явор Гърдев – от 23.00 ч. в Дома на киното. В празничната програма са също игралните филми „Цветът на хамелеона“ на Емил Христов, „Източни пиеси“ на Камен Калев, „Каръци“ на Ивайло Христов, „Съдилището“ на Стефан Командарев, който е представен и с документалния „Азбука на надеждата“.

Останалите документални заглавия са „Момчето, което беше цар“ на Андрей Паунов, „София – 100 години столица на българското кино“ на Явор Веселинов, „Страсти по Леа“ на Николай Йотов и „Отец Иван и неговите деца“ на Георги Стоев – Джеки.

След обявяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 г. нашата столица пое още по-сериозен ангажимент за специално отношение и грижа за развитие на филмовата индустрия, важна част от която е най-голямото филмово събитие в България, с повече от 20-годишна история – Международният филмов фестивал „София филм фест“.

Заедно с професионалното събитие и пазар за проекти в неговите рамки – „София мийтингс“, фестивалът е значима платформа за представяне, осигуряване на финансиране и популяризиране на десетки български проекти, повечето от които се превърнаха в най-успешните български филми и копродукции през годините, посочват организаторите.

По думите им 2018 г. започва оптимистично за българското кино, което през 2017 г. спечели много международни награди и участия в конкурсни програми, но за първи път от години спечели и сърцата на българските зрители – четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги.

През 2017 г. с подкрепата на НФЦ са реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, отбелязали изключителен успех пред българската и световната публика.

През изминалата година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев „Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма беше и копродукцията с българско участие „Уестърн“ на Валеска Гризбах. „Три четвърти“ на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно.

Многобройни участия и награди завоюва и документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха още „Белгийският крал“ на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, „Реквием за г-жа Й.“ на Боян Вулетич, „Синът на София“ на Елина Псику, припомнят от НФЦ.

Източник: БТА

СПОДЕЛИ
Предишна статияНай-странните суеверия по света и у нас
Следваща статияОриенталска магия
Glam Girls са странна смесица от различни характери, често абсолютно противоположни, карат се за запетаи, тирета и пряка реч. Рядко са на едно мнение, но това почти винаги води до креативни решения.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР