Начало Активна Храни и напитки, които не ни помагат при настинка

Храни и напитки, които не ни помагат при настинка

СПОДЕЛИ
момиче, модел с шапка
Снимка: pixabay

Понеже сезонът на течащите носове и настинките е вече тук, ние решихме да ви разкажем за всички онези храни и напитки, в които със заблуда вярваме, че ни помагат и подобряват състоянието ни, но всъщност не е съвсем така.

Захар

Когато сме настинали, знаем, че пиенето на течности е много важно. Но какви течности? Често посягаме към плодовите сокове. Чудесно, ако става дума за онези прясно изцедени плодови сокове, които нямат никакви примеси и химии, нито добавена захар. Така си набавяме много витамини. Но в числото на полезните напитки съвсем не влизат онези изкуствени сокове, фрашкани със захар и всякакви съединения. Захарта сама по себе си намалява благотворното действие на витамините и по този начин отслабва имунната система.

захар на дървен плот
Снимка: pixabay

Наситените мастни киселини

Пържените храни са пълни с наситени мастни киселини. Това не е здравословен вариант дори когато сме здрави, а какво да кажем за моментите, когато тялото ни ни умолява за здравословна храна, за да може да се възстанови възможно най-бързо. Наситените мастни киселини забавят храносмилателната система, което допълнително забавя метаболизма и удължава времето за възстановяване.

Кофеинът

Пак казвам, когато сме болни, трябва да увеличим приема на течности. Кафето, за съжаление, не е в списъка на тези течности, защото кофеинът, като основна съставка, действа като диуретик, който може да причини обезводняване на вече отслабения организъм.

чаша кафе на поляна
Снимка: pixabay

Киселини

Киселините дразнят лигавиците, които вече са така или иначе раздразнени от студа, което може допълнително да увеличи симптомите на заболяването. Киселинните храни, които трябва да се избягват, са киселите зеленчуци и цитрусовите плодове. Тъй като цитрусовите плодове обаче снабдяват организма с витамините, от които се нуждаем по време на настинка, ги изцеждайте и разбърквайте с топла вода и мед.

Млечните продукти и техните протеини

пита кашкавал
Снимка: pixabay

Въпреки че млечните продукти се считат за важни за укрепването на имунитета, те съдържат протеини, които увеличават секрецията на естествената слуз в тялото, което може допълнително да увеличи кашлицата и задуха.

Алкохолът

чаша с алкохол
Снимка: pixabay

Алкохолът, както кофеинът, може да предизвика дехидратация, а смесването на алкохол и някои лекарства може да намали техния ефект. Въпреки че някои изследвания потвърждават, че чаша вино в комбинация с подходяща и здравословна храна заздравяват имунитета, когато сте болни, по-добре е все пак да се доверите на  чаша прясно изцеден сок или чай. Поне докато оздравеете.

СПОДЕЛИ
Предишна статияБлизнаците на Ана Курникова и Енрике Иглесиас се казват…
Следваща статияЕва Лонгория очаква момченце
Валя е експлозивна и весела. Цени спонтанността и позитивизма у хората. Дори често я обвиняват в лекомислие. Но то е само привидно и скрито зад маската на… е, може би е просто артистична натура. Нейната извечна любов са литературата и музиката, както и непреодолимото желание да се подвизава на театралната сцена. Като заклет филолог тя смята себе си за разнообразна и пъстра натура с широки интереси и още по-широки възгледи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР