Начало Модерна Дрехи Какво трябва да знаем за капсулирания гардероб преди да го създадем?

Какво трябва да знаем за капсулирания гардероб преди да го създадем?

СПОДЕЛИ
дрехи гардероб закачалка оранжево
Снимка: pixabey

Винаги е много интересно да наблюдаваш пътя на промяната в женското съзнание, по време на натрупване на житейски опит и мъдрост. Красотата на трудните моменти е в това, че те научават кои са истински важните неща, и кои – не. И така, с време, неусетно усещаш, как се отърсваш от ненужни скрупули, задръжки, страхове, притеснения, хора и дрехи… Като заговорихме за дрехи: най-добрият компас за вътрешните революции в съзнанието на една жена е гардеробът ѝ и като цяло – външният ѝ вид. Не случайно хората са казали, че когато една жена е решила да смени партньора си, преди това променя прическата си. Това са едни малки индикатори, които по ненатрапчив, но недвусмислен начин говорят за характера, настроението и индивидуалността. И най-вече за това в какъв етап от съзряването си е съответната дама.

Съзряването води след себе си и различни приоритети. В един момент се оказва, че в забързаното ни ежедневие няма място за излишна драма и стрес. Спокойствието и ефективността изведнъж стават новата ни мантра. Желаем да спестим време като изчистим всекидневието си от всичко излишно. И в последствие да го „инвестираме“ в по-приятни преживявания.

Преди известно време попаднах на едно много интересно социологическо проучване за това колко време прекарват жените пред гардероба си в опит да решат какво точно да облекат. Оказва се, че това са 17 минути на ден (минимум). Това са 6205 минути на година, или 287 дни в рамките на един човешки живот. Да не говорим за стреса, който това решение мъкне за ръчичка след себе си или за яда, неудовлетвореността, че „нямаме какво да облечем“, страха и пресата да се впишем в някакви имагинерни представи за стил, които „бързата мода“ се опитва да ни промотира. Предлагам ви да пресечем този дънер от нещастие още от корен. Научете повече за тайните на капсулирания гардероб. Освободете си време и пространство за истински важните неща в живота.

Какво представлява капсулираният гардероб?

За първи път терминът „капсулиран гардероб“ е използван от Сузи Фаук (собственик на бутик „Гардероб“) през ‘70те години на 20ти век. Според нея капсулираният гардероб е колекция от няколко на брой класически модела дрехи, като например поли, панталони и палта, към които в последствие могат да се прибавят няколко сезонни модела. Тази идея е популяризирана от американската дизайнерка Дона Каран, която през 1985 г. създава модна колекция от взаимозаменяеми артикула.

Към днешна дата този термин се използва широко в британската и американската модна индустрия. Когато говорим за „капсулиран гардероб“ трябва да си представяме колекция от дрехи, която се състои само от взаимозаменяеми, допълващи се модели. По този начин възможностите за създаване на разнообразни аутфити се увеличава експоненциално. Целта е да имате подходящ аутфит за всеки случай, без да притежаваме огромни количества дрехи. Това обикновено се постига като купуваме модели, които се считат за базови или ключови в кореспондираща цветова гама.

Tada! 20 chosen items. This is not a colour fest but hey, you might have noticed that already. So what have we here? 3. T-shirts, 2. Long sleeved t-shirts, 1. Oversized semi-transparent blouse, 1. Black unlined jacket, 2. Pair of tight jeans, 1. Black tight skirt, 1. Black pleated camisole, 1. Black ribbed wrap dress 1. Oversized navy blue cardi, 1. Army jacket, 1. Leather jacket, 1. Oversized unlined coat, 4. Pair of shoes. Now to the fun part! Styling! Stay tuned! #stylebook #outfitoftheday #ootd #lookdujour #style #fashiongram #outfit #sustainablewear #sustainablefashion #sustainable #styleinspo #todayslook #todayimwearing #styletips #slowfashion #365project #styleinspiration #20x20challenge #drmartens #minimalist #minimalism #capsulewardrobe #slowfashionmovement #fashioncalendar

A post shared by Victoria (@thelook365) on

Основни правила при създаването на капсулиран гардероб

Има няколко основни правила за създаването на добър капсулиран гардероб, които ще ви помогнат неимоверно в създаването му.

 • Изберете цветова гама

Това означава да се спрете на един или два базови цвята като черно, бяло, кафяво, сиво или тъмно синьо. Основните артикули дрехи (панталони, дамска чанта, връхна дреха) трябва да са в тези основни цветове. По този начин те лесно ще могат да бъдат съчетани с останалите артикули в гардероба. След като изберете базов цвят, помислете и за един или два по-ярки цвята, които да ползвате като акцент. Те обаче също трябва да са цветово координирани помежду си. Тези цветове обикновено се ползват за артикули като потници и блузи, рокли и аксесоари. След като сте конкретизирали цветовата си гама дрехите ви трябва да са лесно съчетаеми, тъй като цветовете им добре се допълват.

 • Винаги имайте предвид фигурата си

Някои модели дрехи са по-ласкателни от други. Чрез кройката и модела на дрехата лесно можем да подчертаем плюсовете на своето тяло и да прикрием неговите минуси. Но за целта преди това трябва да сме много добре наясно кои точно са те. Това можем да постигнем като конкретизираме типа фигура, който имаме. Когато моделът на дрехата е добре съобразен с нея е много по-вероятно тя да остане в гардероба много по-дълго време.

❗️Девочки, вот буквально сегодня услышала мнение, что зачем усложнять жизнь себе ( стилисту ) делить фигуры на типажи не стоит😳, что достаточно видеть где что подчеркнуть в фигуре и как выгодно подать и этого достаточно.🤔 Лично я люблю везде порядок и схемы 📈📊📉. И чем проще получилось упорядочить все, тем проще это воспроизводить в памяти и доводить до автоматизма. Так во всем, не только в стилистике. Я считаю, что есть правила и им нужно следовать, не слепо конечно, у каждого есть свои особенности и должен быть индивидуальный подход к каждому Клиенту, но без чётких правил какой вы специалист ? Стилист- это не пыль в глаза -"Я вас вижу такой…" Чушь. Есть правила и модели, которым следует грамотный специалист и помогает Вам выглядеть на все сто. И самое главное – результат вы увидите в зеркале и не останетесь равнодушной, если с вами поработал профессионал. Желаю всем не позволять пускать себе пыль в глаза и обращаться только к высококлассным специалистам, которые вам помогут выглядеть сногсшибательно💃🏽 . В следующих постах мы разберём с Вами 5 типов фигур и способы их коррекции 😉👌🏼 . #горестилисты#стилист#профессионалы#мода#модныесоветы#модные#модныестатьи#fashionismyprofession #stylist#stylistadvice#bodytype#mybodytype

A post shared by Ваш Персональный Байер🇮🇹 (@stylist_italy) on

 • Съобразете се с тена на кожата си

Както трябва да съобразите кройките на дрехите си спрямо фигурата си, така трябва да съобразите и цвета им спрямо тена на кожата си. Напълно нормално е някои нюанси цветове да са по-ласкателни към вас, отколкото други. Когато те са добре подбрани, тогава и дрехите, в които те присъстват е много по-вероятно да останат по-дълго време в употреба.

 • Заложете на класически кройки и модели

Докато някои кройки и модели дрехи идват и си отиват в зависимост от настоящия тренд, други се считат за „класически“ заради неостаряващия си характер. Практичността на капсулирания гардероб води след себе си логичния избор на именно такива класики за състава му. Те предполагат много по-дълъг период на употреба, отколкото артикулите на „бързата мода“.

 • Насочете се към висококачествени тъкани

Тъй като идеята за капсулирания гардероб е да притежавате малко на брой дрехи дрехи, които могат да се съчетават по различни начини, отделните артикули в него ще бъдат многократно носени за дълъг период от време. За това е добра идея, дрехите в него да са изработени от висококачествени материали, за да се износват по-бавно и да изглеждат добре по-дълго време.

За мен ли е капсулираният гардероб?

През последните няколко години редица неща станаха модерни: здравословно хранене, стегнатото и здраво тяло, природосъобразната козметика и използването на различни растителни масла за поддържане на персоналната красота. Всяко едно от тези неща само по себе си е повече от чудесно…стига да не е самоцел и сляпо следване на тренд. За това вместо да се впускате с главата напред след поредното фешън течение каквото е така дискутираният в последно време капсулиран гардероб, преди това си задайте следния въпрос: За мен ли е наистина? В помощ на търсенето на отговора ви предлагаме следния малък тест, на който трябва да отговаряте само с „ДА“ или „НЕ“.

 • Тялото/силуетът/размерът ви наскоро се е променил.
 • Притежавате много дрехи, но въпреки това се чувствате така, сякаш нямате какво да облечете.
 • Искате да откриете своя стил/да промените своя стил и търсите метод/насоки как да го направите.
 • Вие сте импулсивен купувач, който иска да контролира или предотврати това качество на характера.
 • Искате да инвестирате в качество, а не в количество.

Ако сте отговорили на поне един от тези въпроси с „ДА“, тогава можете да предприемете първи стъпки в създаването на своя капсулиран гардероб.

Няма никакъв смисъл в гардероба си да държите дрехи в различни размери. Когато купувате дрехи в по-малък от настоящия ви размери това няма да ви стимулира да редуцирате килограмите. По-вероятно е да ви накара да се чувствате зле и неудовлетворени от настоящата ви фигура. Няма смисъл да държите и старите си, вече големи дрехи. Вместо това ги съберете в един кашон и ако са все още годни за носене ги дарете. Така хем ще се почувствате добре, заради сторената добрина, хем ще освободите място в гардероба си.

Всички познаваме онова ужасно чувства, когато отворим гардероба, от там ни посреща цял магазин за дрехи и въпреки това се чувстваме така, сякаш нямаме какво да облечем. Така се получава, когато купуваме безцелно отделни артикули дрехи без да изграждаме в главата си цялостен аутфит. Накрая се оказваме с гардероб пълен с красиви сами по себе си дрехи, които въпреки това не си отиват една с друга.

Ако сте стигнали до онзи етап от живота си, в който желаете да конкретизирате/откриете своя персонален стил и имате нужда от насоки или конкретен метод, по който да постигнете това, създаването на капсулиран гардероб е идеално начало. Както вече видяхте в неговото съставяне има няколко прости правила, които лесно могат да се следват.

Създаването на капсула е идеален начин и за контролиране на персоналния бюджет. При него важи правилото „качество, за сметка на количество“, което от своя страна не позволява безконтролното шопинг прахосничество.

Капсулираният гардероб не е за вас ако:

 • Колекционирате дизайнерски дрехи;
 • Ежедневието ви изисква от вас да имате работен и ежедневен гардероб;
 • Често ходите на официални социални събития;
 • Сте привърженик на няколко стила на обличане;
 • Работата ви изисква чести публични изяви.

В тези ситуации обстоятелствата изискват притежаването на голям набор от дрехи, респективно аутфити и капсулираният гардероб ще е по-скоро повод за главоболие, отколкото облекчение. Във всяка друга ситуация обаче той е в помощ на притежателя си.

Плюсове и минуси на капсулирания гардероб

Последното нещо, което трябва да погледнем преди да решим окончателно дали капсулираният гардероб е за нас или не е да преценим какви са неговите плюсове и какви – минусите му и по какъв начин те се вписват в нашето ежедневие, потребности и индивидуалност. Въпреки, че на пръв поглед капсулираният гардероб е съставен само от позитиви, има и няколко негатива, които трябва да имаме предвид ако обмисляме варианта да го интегрираме в ежедневието си.

ПЛЮСОВЕ

МИНУСИ

 • Повече свободно пространство в гардероба;
 • По-бързо/по-малко напрежение при съставяне на аутфита;
 • По-икономично (ако сте импулсивен купувач);
 • Добър метод за създаване/откриване на персоналния стил;
 • Инвестиране в качествени дрехи (правилен модел, размер, материя).
 • Липса на възможност за експериментиране с персоналния стил;
 • Дълъг период на планиране и подбиране на артикулите в него;
 • Трудно попълване на „празнините“;
 • Ако не сте импулсивен купувач е финансово поглъщащо (инвестирате в по-скъпи дрехи);
 • Дрехите се износват по-бързо, заради честата им употреба;

Капсулираният гардероб поставя няколко ограничения, които ако не се съвместими с нашето амплоа биха създали дискомфорт и ненужни ядове. За това преценете дали наистина тази концепция ви пасва преди да се впуснете в нейното реализиране, защото тя изисква отдаденост и пълна трансформация както на гардероба, така и на личната ви философия и начин на мислене.

СПОДЕЛИ
Предишна статия„Черен“ протест на наградите „Златен глобус“
Следваща статияНай-зле облечените звезди на наградите „Златен глобус“
Виждали ли сте някога пълни противоположности в една опаковка? Ако не – запознайте се с Дени. Тя е мъжко момиче с любов към женствеността и тънката естетика. Обича кафето си приготвено по точно определен начин и вдига скандали, ако някой е разхвърлял. Същевременно е влюбена в хаотичността на вселената. Чете комикси на Marvel и трудовете на Фройд и Юнг. Слуша джаз редом с хеви метъл. Идеалистична, романтична, любопитна и емоционална като дете и едновременно критична, хладнокръвна и леко старомодна. Коя е тя? Какви са интересите ѝ? Колкото хора попитате, толкова различни отговори ще получите. Но това си е съвсем в реда на нещата за един Скорпион.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР