Начало Модерна Кампанията #МеТоо на седмицата на модата в Ню Йорк

Кампанията #МеТоо на седмицата на модата в Ню Йорк

0
СПОДЕЛИ
MeToo
Колаж: Цветелина Михайлова

Нюйоркската седмица на модата, която се открива утре, ще е повлияна от кампанията за разобличаване на сексуалния тормоз и сексуалното насилие #Аз също, предаде Франс прес.

С наближаването на първите дефилета, професионалисти в сектора на модата се опитват да забранят практики, които тровят репутацията му и са изложени на показ след обвиненията срещу продуцента Харви Уайнстийн в сексуални посегателства.

Ползващият се с голяма репутация моден фотограф Тери Ричардсън стана нежелан през миналата есен. По-късно в немилост изпаднаха други двама известни фотографи – Брус Уебър и Марио Тестино, които бяха обвинени в сексуален тормоз по време на фотосеанси. Неотдавна манекенката Кейт Ъптън обвини съоснователя на бранда „Гес“ Пол Марсиано в сексуални посегателства, макар че дизайнерът отхвърли обвиненията й.

Американският синдикат на модата отправи нови препоръки към професионалистите в сектора, призовавайки ги да изберат за дефилетата пространства, в които манекенките могат да сменят облеклата си далеч от погледите. От синдиката настояват всеки, който по един или друг начин се е почувствал застрашен, да потърси помощ от полицията или някои организации, сред които асоциацията за защита на манекенките „Модъл алайънс“, превърнала борбата срещу сексуалните посегателства в свой приоритет.

Светът на модата би трябвало да се възползва от предстоящата Нюйоркска седмица на модата, за да демонстрира солидарността си с въпросната кампания. Дефиле в събота ще е посветено на движенията „Аз също“ и „Времето изтече“ – всяка манекенка ще изпрати послание чрез облеклото, което носи, поясниха организаторите.

Източник: БТА;

Снимки за колаж: Instagram

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР