Начало Влюбена Мартеница за прегръдка

Мартеница за прегръдка

0
СПОДЕЛИ
Снимка: pixabay

Отдавна първи март не е това, което беше преди време в спомените от детството. Кичехме се до лактите с гривни, постоянно се съревновавахме, кой има повече. Беше голям срам, ако си забравил да донесеш мартеници за целия клас…

Но сега… Сега често забравям, че февруари завършва и утре е първи март. Не се сещам, дори предната вечер и да си направя хендмейт от сърце… Да, някои ще кажат, е, тая не ли видяла всичките сергии? Еми, видях ги, ама те се появиха още на Св. Валентин, как да направиш разликата между белите и червените сърца и белите и червените мартеници, когато имаш куп задачи на главата и и двете не те вълнуват еднакво…?

Затова тази години след като отново забравих, че е първи март реших да раздавам прегръдки, когато ми дават мартеница. Е,да не съм дала 20 лв. за бял и червен конец, да не спазвам един от народните ни обичаи, които ни отличават от всички останали, но пък предавам позитивна енергия… А не е ли това целта? Не е ли по-добре да те прегърнат, отколкото да ти дадат мартеница, която е била подарена пет минути преди това на този, който ти я дава?

Във фолклора Баба Марта е представена като сестрана Голям Сечко (Януари) и Малък Сечко (Февруари). Тя винаги е недоволна от тях, изпили виното(е, как да не им се разсърди човек), или че са свършили някоя голяма пакост. Старицата им се гневи, вследствие на което времето се разваля. А как да оправим времето на вън? Няма как? Затова нека поне да оправим времето вътре в нас…

Прегръщайте се и бъдете здрави!

 

СПОДЕЛИ
Предишна статия„Привличане“ е №1
Следваща статияЗа Баба Марта и обичаите
Glam Girls са странна смесица от различни характери, често абсолютно противоположни, карат се за запетаи, тирета и пряка реч. Рядко са на едно мнение, но това почти винаги води до креативни решения.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР