Начало Любопитна Интересно Най-странните суеверия по света и у нас

Най-странните суеверия по света и у нас

СПОДЕЛИ
суеверия
Колаж: Антония Цонева

Суеверия? Кой каза суеверия? Суеверни ли сте? Ако да, значи сте наясно, че суеверията са серия от някакви често откачени (според не едно и две мнения, но какво ли разбират те) ритуали и вярвания, с помощта,  на които се отбраняваме от набезите на злото и безкъсметието и разчитаме, че ще привлечем един по-благосклонен живот на наша страна.

Вероятно на повечето от нас ни се е случвало да препускаме като побеснели след някоя нищо неподозираща черна котка, имала неблагоразумието точно в този момент да се сети да тръгне на някъде, а това някъде се е оказало пред нашите собствени крака. Или пък сме прекарвали часове наред, заровени в купища люцерна, за да открием заветната четирилистна детелина. А какво да кажем за случаите, в които трошим огледала и вгорчаваме живота на своята половинка, покъртени от ужаса че, видиш ли, сега няма как да не ни изоставят,  заради това пусто огледало. Нищо че вчера сте сложили оригиналния диск на любимата му група в микровълновата, защото е объркал омекотителя с праха за пране и още ви обича.  Или пък на петък 13-ти не посмяваме да си подадем носовете извън дома си, обзети от безпаметен страх, че нещо ще ни доведе до портите на Ада…

черна котка, петък 13-ти
Снимка: pixabay

Но това са суеверия, твърде познати ни и превърнали се в нещо като ежедневие. Тоест не им обръщаме кой знае какво внимание и не ги заклеймяваме за чак толкова откачени. Но бъдете сигурни, че с преследването на котки, въртенето по улиците като пумпал и яростното прескачане на шахти съвсем не се изчерпва нищо.

Искам да кажа, че ако вие смятате всички суеверни хорица, които познавате за откачени, какво ще кажете за това, че в някои краища на Турция дъвченето на дъвки по нощите съвсем не се разглежда като безобидно. Смята се, че ако дъвчеш дъвка в късните доби, все едно дъвчеш човешко месо и това, разбира се, няма как да ти донесе късмет. Тоест, ако сте в Турция и ще се целувате с някого, не яжте пикантна храна навън, хапнете си връзка магданоз и после спокойно целувайте до насита.

Ако пък се намирате на Филипините по време на буря и случайно сте се облекли в червено, не се чудете защо всички бягат от вас като дявол от тамян. Хората там вярват, че червеният цвят може да привлече мълния. Е, аз лично не съм забелязвала облечени в червено хора да падат покосявани от мълнии по улиците. Пък и ако си с червена коса какво? О, днес вали, няма да ходя на работа, за да не ме убие мълния. Всъщност дали този номер би могъл да мине?

амулет
Снимка: pixabay

Мили хора, в Дания вярват, че е абсолютно недопустимо да изваждате на обществени места котката си от чантата, в която я носите (защо ще разнасям котки обаче това не е обяснено), нито да ѝ споделяте личните си проблеми (на котката!), защото се смята, че котките могат да повлияят на вашите бъдещи творчески планове за живота или да издадат вашите тайни. Друг е въпросът, ако случайно срещнете някаква си котка в парка, докато разказвате на ваша приятелка за новата ви работа, доколко може да се вярва на тази котка и как да се разбере дали същата е изобщо заинтересована от разговора, който водите и най-после, как тази зла котка ще отиде да разкаже на настоящия ви работодател колко смъртно го ненавиждат,  заради плешивото му теме.

В Куба пък вярват, че ако кажете „това ми е последното питие“ , вие предизвиквате съдбата и това може да доведе до собствената ви смърт. Колко удобно, нали? О, не, не мога да пия повече, на ръба съм на кома. Сериозно, това ми е последното…ох,  не, не ми е последното питие, по-добре в кома, отколкото вечно мъртъв.

Попаднете ли в Аржентина, по никакъв повод не споменавайте името на бившия им президент Карлос Менем. Човечецът бил толкова лош управник, че хората там вярват, че споменаването на името му е равносилно на клетва, която носи лош късмет и неуспех. Как ли се справят учениците в часовете по история? От 1989 до 1999 година президент на Аржентина е бииип, а по-късно и сенатор от провинция Ла Риоха.

демоническа маска
Снимка: pixabay

Може би ще се изумите, поне по-вещите от вас в тази област, но аз за пръв път чух, че отварянето на чадър в затворено пространство си е чиста проба проява на лош вкус, тъй като рискувате да си навлечете на главата много лоша енергия. Едната версия гласи, че всичко това е обвързано с времето, когато чадърът се е използвал, за да се предпазите от слънчевите лъчи и ако отворите същия вътре в къщата си, това се счита за директна обида към самото Слънце, което пък ви вещае липса на късмет. Другата версия е, че чадърът представлява защита и ако го отворите в дома си, има голяма вероятност да прогоните добрите духове, защитници на вашия дом. И все пак, ако не живеете в къща без покрив или на съседите над вас не са им пукнали тръбите, за какво ви е изобщо да отваряте чадър?

Стигаме и до суеверието със сърбящите длани или ръце. Всички знаем, че това суеверие е тясно обвързано с пари. Има си хас! Така де, ако ви сърби лявата ръка, бъдете готови да се разделите с някоя и друга сума. Ако ви сърби дясната – очаква се да се сдобиете с някой и друг лев. Ако пък ви сърбят и двете – по-добре отидете на лекар.

Сигурна съм, че с това съвсем не се изчерпват всички суеверия на света и ние с интерес ще следим за предстоящите тенденции сред тях.

А дотогава знайте, че ако сутринта ви е наакало птиче, утре ще се събудите милионери, за това по-добре си вържете един червен конец, та да не хващате уроки, а аз в това време ще чукам по дървета и ще ви стискам палци.

Снимки за колаж:

  • https://pmchollywoodlife.files.
  • http://media.istockphoto.com
  • https://www.vecteezy.com
  • http://www.freepik.com
СПОДЕЛИ
Предишна статияСедмицата на мъжката мода в Милано започна
Следваща статияФилмов маратон в Деня на българското кино
Валя е експлозивна и весела. Цени спонтанността и позитивизма у хората. Дори често я обвиняват в лекомислие. Но то е само привидно и скрито зад маската на… е, може би е просто артистична натура. Нейната извечна любов са литературата и музиката, както и непреодолимото желание да се подвизава на театралната сцена. Като заклет филолог тя смята себе си за разнообразна и пъстра натура с широки интереси и още по-широки възгледи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР