Начало Модерна Дрехи Открий своя стил на обличане в шест лесни стъпки

Открий своя стил на обличане в шест лесни стъпки

СПОДЕЛИ
Списък
Снимка: pixabay; Обработка: Цветелина Михайлова

Да откриеш личния си стил на обличане е може би най-голямото предизвикателство, що се отнася до света на модата. В този ред на мисли ни е повече от ясно, че задачата, която сме си поставили днес е наистина амбициозна. Имаш неимоверен късмет, че екипът на GlamGirls не се страхува от предизвикателства.

Ежедневно модният ни вкус е обект на влияне от страна на трендове, „диктатурата“ на звездите, мнението (и визията) на хората около нас, на модните блогъри, различните социални мрежи и интернет медии – списъкът е безкраен. Всеки от тях има различна интерпретация и различно мнение. Нормално е в резултат на цялата тази суматоха да сме само по-объркани и неориентирани по отношение на това какво наистина ни харесва. В края на деня нито знаем какво точно ни допада, нито от къде да започнем да навигираме в морето от трендове.

Когато потърсиш в интернет информация, която да ти помогне в търсенето на личния ти стил повечето от съветите, които ще намериш са от типа „помисли си какъв тип дрехи наистина ти харесва да носиш“ или купчина псевдонасочващи въпроси като „по-авангарден или по-класически стил дрехи предпочиташ?“. Не мислите ли, че ако бяхме наясно с отговорите на тези въпроси изобщо щяхме да си правим труда да правим проучвания по темата? Единственото, което успяват да постигнат подобни статии е да ни объркат допълнително.

Ето за това от GlamGirls съставихме списък от шест надеждни стъпки, които ще ти помогнат в процеса на дефиниране на личния ти стил на обличане.

Стъпка №1: Открий типа на фигурата си

Типове женски фигури
Обработка: Цветелина Михайлова

Преди да предприемеш каквото и да било открий типа на фигурата си. Тя е от съществено значение що се отнася до персоналния ти стайлинг. Ако не отчетеш този фактор накрая ще се озовеш с дрехи, които би искала да носиш, но в които не се чувстваш комфортно и не ти отиват, а няма да си напълно наясно защо това е така. Вече разгледахме подробно какъв тип дрехи е подходящ за всяка от основните пет типа форма на тялото плюс стайлинг стратегии за дами с щедри извивки и миньончета. Препоръчвам ти да ги разгледаш подробно преди да продължим нататък.

Стъпка №2: Открий своята „униформа“

жена с рокля и ботуши
Обработка: Валентина Пенева

Когато говорим за „униформа“ имаме предвид онзи базисен аутфит, който обичаш да носиш през седмицата, но не и през уикендите или когато си на почивка. Като ориентир за това, какво би трябвало да представлява твоята „униформа“ можеш да използвам естеството на ежедневието и работата си. Ако работиш в бизнес среда в голяма корпорация твоята „униформа“ ще е много по-формална, отколкото ако работиш в някаква по-креативна сфера например. В „униформата“ се включват не само основните артикули като дрехи, но и всички видове аксесоари – обувки, чанти, бижута, грим, прическа и така нататък. Замисли се по темата и конкретизирай своята „униформа“.

Стъпка №3: Използвай известна личност, която има твоя тип фигура като ориентир в изграждането на личния ти стил

Колаж на Бионсе
Обработка: Антония Цонева

Намери известна личност, която е с фигура като твоята и чийто стайлинг ти допада и черпи вдъхновение от нея. Първият ни съвет, когато преминаваш през тази стъпка е да се спреш на известна личност от последното десетилетие, която да е все още жива. Звучи грубо, но ако се замислиш ще прозреш логиката зад този съвет. Когато примерът ти за подражание е от близкото минало и настояще ще ти е много по-лесно да събереш снимков материал, отколкото ако е от далечното такова.

Предимството на това да се спреш на съвременни примери за звезден стайлинг е, че ще имаш много по-богат избор от снимки, които да използваш като ориентир. Ако се спреш на известна личност като Мерилин Монро, например, ще имаш точно 6-7 снимки на разположение, които да те ориентират. Крайният резултат ще е липса на личен стил и очеваден опит за имитация на Мерилин Монро.

Другият допълнителен съвет, който можем да ти дадем е да се спреш на известна личност, която е малко по-малко позната. Така ще избегнеш вероятността някой да я припознае в стила ти на обличане и да те обвини в имитиране.

Ако трябва да сме честни дори не е задължително да е известна личност (просто те работят с професионални стилисти, което улеснява работата ни). Можеш да черпиш вдъхновение дори от приятелка с добър личен стил на обличане. Даже така ще ти е най-лесно, тъй като ще можеш да говориш директно с нея и да ѝ задаваш допълнителни въпроси и да черпиш идеи директно от извора.

След като се спреш на модел за подражание си направи една „колекция“ от снимки на съответната известна личност в различни аутфити, които ти допадат. След това се опитай да ги погледнеш от „птичи поглед“ и се опитай да опишеш стила на тази личност с три думи. Трите думи, които първи ти идват на ум са и трите думи, които трябва да са ти ориентир при избора ти на дрехи за собствения ти гардероб от тук нататък.

Стъпка №4: Дефинирай своята цветова палитра

пастели
Снимка: pixabay

За целта преди това трябва да си наясно какви са подтоновете на кожата ти: топли, студени или неутрални. Те ще са ти чудесен ориентир за това към какви цветове дрехи да се насочиш като цяло. След това дефинирай и подбери кои са цветовете, които ти допадат и които те карат да сияеш и да изглеждаш здрава и лъчезарна. Цветовете, които отговарят не тези два критерия са тези, които трябва да влязат и в цветовата палитра на гардероба ти.

Цветовете, с които би могла да започнеш са неутралните: черно и тъмно синьо, бяло и бежово/нюд и кафяво и сиво. Към тях прибави до пет различни същински цветови нюанса, малко щампи и шарки (които да съдържат различни комбинации от всеки от цветовете, които си подбрала плюс няколко други) и гардеробът ти ще е достатъчно шарен.

Когато избираш цветовете на дрехите си не забравяй, че фактори като правилния интензитет на нюанса и посланието на цвета също са от съществено значение. Дори изборът на обикновен син потник не е толкова елементарен. Трябва да се отчетат неща като примес в цвета: дали е пастелен, „убит“, ярък или не. Дали в него има примеси от бяло, черно, сиво или други нюанси на синьо (ако материята е меланж). Трябва да си много точна в избора си, защото задачата на упражнението не е да намерим просто дали синьото е твоя цвят или не, а да намерим също така кой точно нюанс на синьото е нюансът за теб.

За целта спокойно можеш да си направиш колаж от различни дрехи и аксесоари в нюанса, който отговаря на критериите, които поставихме в началото. Използвай го като база за нагледно сравнение, когато отиваш на шопинг. Просто извади снимка на цвета, който искаш на екрана на телефона си и го постави до дрехата, която имаш намерение да вземеш. Ако двете си пасват – идеално! Купувай смело! Ако ли не – продължавай нататък. Няма смисъл да пълниш гардероба си с неща в нюанси, които си мислиш, че са тези, които искаш, но реално не са.

Стъпка №5: Модели и кройки 

дрехи на закачалки
Снимка: pexels

Много важна стъпка от формирането на личния ти стил. Тук всичко, което се иска от теб да направиш списък с нещата, които харесваш и тези, които не. За ориентир в съставянето му можеш да използваш следните въпроси:

  1. Каква е дължината на полата, която харесвам и в която се чувствам комфортно?
  2. Каква предпочитам да е кройката на дрехите ми: по тялото, прибрана само на ключови места, свободна или направо четвъртита?
  3. Какви са материите към които обикновено гравитирам – меки и феерични или плътни и „твърди“; естествени или изкуствени; с текстура или гладки; с примеси или не и така нататък?
  4. Какъв вид цветови комбинации предпочитам: монохромни (блок цветове), с щампи, с шарки, на райета и така нататък?

Не се чувствай длъжна да пробваш някакъв тип дрехи само защото някой,някъде е казал, че в момента е страхотен тренд. В такива ситуации въпросът, който винаги трябва да си задаваш е: ще пасне ли тази кройка и този модел на фигурата ми? Отговорът на този въпрос е единственото нещо, което е от значение за личния ти стил на обличане.

Стъпка №6: Обувки и аксесоари

Червени Обувки
Снимка: pixabey

Обикновено този елемент от аутфита е често прескачан в коментарите що се отнася до изграждането на личния стил на обличане. И това е много голяма грешка. Аксесоарите могат както да завършат визията ти, така и да я накърнят. За това обърни им специално внимание, когато изграждаш „униформата“ си, респективно личния си стил. Ориентировъчни въпроси биха могли да бъдат:

  1. Какъв тип аксесоари ми харесват повече и предпочитам: масивни или малки?
  2. Какво ми харесва да нося: едно масивно бижу, комбинация от няколко бижута в различни размери или само едно малко бижу?
  3. Какви обувки харесва: такива, които привличат внимание (ярки цветове, нестандартни форми) или такива, които са по-семпли и практични; едноцветни или шарени; ниски или високи; на платформа или на ток; в тон с аутфита или в открояващ се дързък цвят и така нататък?

Не забравяй да съобразиш избора на аксесоарите с ежедневието си. Колкото и красиви да са ако не се вписват добре във всекидневието те губят своята практичност, а от тук и място в дефинирането на „униформата“ ти. Стилът ти на обличане не трябва да е изграден от визиите, които са изключение от правилото (тези, които носиш в уикендите и на почивка например), а от визиите, които преобладават в ежедневието ти. Той е обединяващата линия в гардероба, която се забелязва във всеки аутфит, който компилираш. Като завладяваща, развиваща се история, която присъства във всеки епизод на интересен сериал.

Сега, след като вече си събрала достатъчно снимки, картинки и идеи, от които да черпиш вдъхновение следващият въпрос е как да ги обединиш под една шапка, под една единна концепция, така че да можеш лесно да ги използваш за ориентир, когато отиваш на шопинг. Най-доброто приложение, което може да ти помогне за целта е Pinterest. Чрез него нагледно ще можеш да видиш всичко, събрано до тук. Ще можеш да прибавяш и махаш с лекота допълнителни снимки и картинки. Смятай Pinterest дъската си за един вид чернова или „жива“ документация на еволюцията на личния ти стил. И тя, както и вкусовете и стила ти с времето ще се развиват и променят. С времето нови нагледни материали що бъдат прибавяне, а други ще бъдат премахвани – това е част от процеса. И колкото повече упражняваш знанията и уменията си, толкова по-уверена ще ставаш в избора си и толкова по-лесно ще ти е да градиш и следваш личният си стил на обличане.

Сигурно ти е направило впечатление, но съвсем целенасочено не обърнахме внимание на трендовете като ориентир в дефинирането на личния ти стил. Това е така, защото трендовете са само предложения и идеи, не са модни закони. Както казва Коко Шанел „Модата се мени, но стилът остава.“ За това не се стресирайте толкова от това, че не сте в крак с модните тенденции. По-скоро ги наблюдавайте с любопитство като добър източник на вдъхновение, но се концентрирайте върху това да откриете себе си в тях, да ги адаптирате към собствения си стил, а не обратното. Защото стилът, мили ми GlamGirls, личи от километри, винаги оставя трайно впечатление и винаги е признак на класа.

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕва Лонгория очаква момченце
Следваща статияС рогата напред – зодия Козирог
Виждали ли сте някога пълни противоположности в една опаковка? Ако не – запознайте се с Дени. Тя е мъжко момиче с любов към женствеността и тънката естетика. Обича кафето си приготвено по точно определен начин и вдига скандали, ако някой е разхвърлял. Същевременно е влюбена в хаотичността на вселената. Чете комикси на Marvel и трудовете на Фройд и Юнг. Слуша джаз редом с хеви метъл. Идеалистична, романтична, любопитна и емоционална като дете и едновременно критична, хладнокръвна и леко старомодна. Коя е тя? Какви са интересите ѝ? Колкото хора попитате, толкова различни отговори ще получите. Но това си е съвсем в реда на нещата за един Скорпион.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР