Начало Свободна Забавления Пет литературни класики, които заслужават да бъдат препрочетени

Пет литературни класики, които заслужават да бъдат препрочетени

0
СПОДЕЛИ
литературни класики
Снимка: geodavephotography.com

Какво представляват тези така наречени литературни класики? Това са книгите доказали се във времето, преминали през безброй любопитни и критични погледи. Те са носители на мъдрост, просветление и някак успяват да стигнат до най-дълбокото кътче на човешката душа. За жалост, ние като хора не винаги може да извлечем „искрата“, която е заключена в тях. Това се дължи на факта, че четем някои от най-добрите заглавия в определен период от нашия живот. С различен опит, на различна възраст и мироглед. Затова, си струва да се върнем назад и да препрочетем, някои от тези литературни шедьоври.

Малкият принц”- Антоан дьо Сент-Екзюпери

литературни класики
Снимка: hermesbooks.com

Този литературен шедьовър на летеца-авиатор Екзюпери, може да познавате само като детска книжка, но тя е много повече. Тази класическа книга е като литературен диамант, умее да пречупва светлината на живота от различни ъгли. Без значение, на каква възраст сте, препоръчвам ви от време на време да се връщате назад с малкото момче и неговата роза. Посланията, които са заключени в страниците ще ви изненадат, вдъхновят и ще ви „отворят“ очите за много неща от човешкия живот. Истината, която ни разказва Екзюпери е абсолютна, ту красива, ту малко тъжна. Ще усетите, че понякога губим онзи истински детски ентусиазъм и желание да изпълним мечтите си. Поговорете си с „Малкият принц“ заключен във вас, нека той ви покаже истинския ви път. Нека поговорим с един от най-ярките представители на вечните литературни класики.

Майстора и Маргарита”- Михаил Булгаков

литературни класики
Снимка: www.helikon.bg

Може би тази руска класика събира прах в домашната ви библиотека в момента. Преоткрийте тази велика книга. Ще призная, че книгата не е лесна за четене, както много творби на съвременната проза, но зад целия този хаос, комичност и изобилието от драматични моменти, той носи със себе си страхотен философски заряд. В своето ядро, романът е като „будилник“ за човешката духовност. В наши дни, той може да бъде разгледан, като зов за повече вяра в духовното, в невидимото и бунт срещу консуматорското общество. В свят изпълнен с изкушения, хора без съвест, без жал и носещи антипатичност в сърцата си, той е актуален и днес. Позволете на Булгаков, отново да ви разкаже тази велика история, може този път да откриете нещо различно, нещо полезно в нея.

 Граф Монте Кристо Александър Дюма

литературни класики
Снимка: hermesbooks.com

Какво прави този роман толкова велик? Може би, това че е засяга теми, като любов, отмъщение, разочарование, предателство, надежда, прошка и още много други. Да, много други литературни класики засягат това, но не както го прави Дюма. В живота на Дантес има различни етапи. Всичко, което му се случва го превръща в това алтернативно-его Монте Кристо. С всяка крачка по пътя към отмъщението, той се превръща повече в богатия благородни и все по-малко остава Едмон. Може би в желанието си да постигнем нещо в живота губим себе си, за да може един ден да се стреснем и отново да се преродим. Кой сме и от къде сме тръгнали? Изживейте отново тази невероятна история и може би, вие самите ще се преродите към края й…

 “Гордост и предразсъдъци– Джейн Остин

литературни класики
Снимка: hermesbooks.com

Книга на Дж. Остин е проникновена. Лесно ще видим, че е актуална и днес. Отношенията между мъжете и жените не са се променили толкова драстично, колкото си мислим. Доста често, в реалния живот се получава точно така – тя трябва да преодолее своите предразсъдъци, той да остави на страна своята мъжка гордост. Обратното също важи с пълна сила. Истината заключена тук е, че доста често се оставяме тези наши качества да попречат на любовта. Прочитайки отново тази книга, със сигурност може да ви накара да се замислите, над съвременните отношения.

 

Властелинът на пръстените”- Дж. Р. Р. Толкин

литературни класики
Снимка: hermesbooks.com

Още един член на така наречените литературни класики е „Властелинът на пръстените„. Дълбоко под прекрасния фентъзи епос на Толкин са вплетени редица послания. Книгата е внушителна и обемна, вярвам, че който я е прочел веднъж е останал омагьосан от необятния магичен свят на Средната земя. Персонажите са грижливо създадени, така че все да може да се асоциира с някои. Трудностите, изпитанията, радостите и мъките, жертвите, които правят героите, всичко това е свързано с нас. Те ни карат да ценим повече връзките, приятелствата, семейството и това, което имаме в живота. Прочетете я отново и погледнете отвъд пъстрия описателен стил на автора, вгледайте се в душите на героите.

        

Надявам се да намерите нещо ново, различно, полезно и приятно, докато четете отново тези прекрасни книги. Изживяването ви гарантирано ще бъде различно, след като пречупите историите, през собствения си житейски опит. Приятно четене!

СПОДЕЛИ
Предишна статияПет етапа, чрез които може да открием призванието си
Следваща статияКарл Лагерфелд показа новата си колекция за „Шанел“
Иван е сладко-солена смесица, не само защото е роден в Бургас и израснал в Градът на липите, но защото умее да съчетава няколко вкуса в едно. Има собствена философия и поглед за живота... и неговите предизвикателства. Обича да е различен и се старае да представя интересни гледни точки, да спори, да се рови и показва любопитни факти, случки и места. Не обича да го поставят в рамки, а това случи ли се , бързо ги „чупи“ със собствения си стил. Има буйно въображение, но пък спокоен нрав. В свободното си време спортува, чете, пише и то различни по жанр „писания“, както той самият ги нарича – хумористични, фантастични, сериозни и мистериозни. Иван е в GlamGirls.bg, защото обича предизвикателствата и ще се стреми да ви запознае с полезни, вълнуващи и нови страни в иначе монотонно ежедневие. Нека заедно направим деня си позитивен, интересен и цветен с GlamGirls.bg

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР