Начало Красива Правилната грижа за ноктите

Правилната грижа за ноктите

0
СПОДЕЛИ
Червен маникюр и рози
Снимка: pixabay

Ежедневно слагаме крем на лицето си, на ръцете, използваме тоник за почистване на грим, мажем се с лосиони за тяло, правим си пилинг и домашни маски за коса. И там някъде, в забързаното ежедневие забравяме, че и красивият маникюр е резултат от добрата грижа за ноктите.

През целия ден ръцете ни постоянно са в центъра на вниманието – с тях пишем, ръкуваме се, държим мобилния телефон, отваряме врати, ядем. Ръцете и хубавият маникюр съвсем естествено привличат погледите на хората. Хайде да не се лъжем – всеки път изпитвате тайно чувство на гордост, когато някоя непозната дама впери поглед в перфектния ви маникюр в метрото и започне да придърпва ръкавите си, в отчаян опит да скрие своите нокти.

За съвършения маникюр не е нужен само красив дизайн. За него трябва да се полагат специални грижи. Точно заради това на помощ идват нашите Glam съвети, които няма да ви отнемат много време, но ще превърнат ръцете ви в истински шедьовър, достоен за поне 15 завистливи погледа.

Редовно ексфолирайте ноктите си

ексфолиране на нокти
Колаж: Ева Пашова

Ооо, да… И ноктите подлежат на ексфолиране. Много е важно да поддържате кожата и нокътната плочка чисти. И тук не става въпрос само да махате кожичките си, ами и да почиствате много добре остатъците от предишния лак. Забравете за лошия навик да нанасяте нов лак върху недобре почистена основа! Да, това е голяма грешка, която много добре знаем, че често практикувате. Спрете с тази порочна практика. Купете си качествен лакочистител и отстранете стария лак с няколко въртеливи движения и лек натиск. След това вземете някоя стара четка за зъби, нанесете хидратиращ сапун и внимателно втрийте по повърхността на ноктите и кожата около тях. По този начин ще ексфолирате маникюра си и ще премахнете всичката мръсотия.

Редовно подкъсяване

Точно както косата трябва редовно да се подстригва, така и ноктите имат нужда от същото. Колкото по-често ги подкъсявате, толкова по-бързо и по-здрави ще растат. Добре би било да го правите на всеки две седмици. Съветваме ви да забравите за нокторезачката, която подпомага цепенето на нокътната плочка. Заложете на хубава хартиена или стъклена пила, с която да отнемате по 1-2 см. от дължината.

Забравете за дългите нокти

Не, не става въпрос напълно да се откажете от манията ви по орелски маникюр. Отглеждайте си дългите нокти, които да могат да ви осигурят място в Книгата на рекордите на Гинес. Но не забравяйте, че и маникюрът ви се нуждае от регенерация и малко почивка. На практика колкото по-дълги са ноктите ви, толкова по-голям е и шансът те са се счупят, и то болезнено. Едва ли има жена, която не е изпитвала ужасната болка, която може да причини нокът, който е скупен до половината на нокътната плочка. Неоспорим факт е, че е по-практично да имате по-къси нокти, които да бъдат и по-здрави. Също така, с по-къси нокти, лесно можете да завършите всички неща, без да се безпокоите, че някой от тях ще се счупи. Ооо, да,  ще можете да пишете бързо на клавиатурата, да отключвате по-лесно вратата, да карате колата и да пускате водата в тоалетната (това си е сериозен проблем) без да се съобразявате с ноктите.

Не прекалявайте с рязането на кожичките 

рязане на кожички
Колаж: Ева Пашова

Отделен е въпросът, че ако нямате никаква представа за това как се режат кожички, най-добре е изобщо да не опитвате. Доверете се на професионалист, а не правете глупости, които могат да ви осигурят час за хирург. Освен това кутикулът има много важна роля, защитава повърхността във вътрешната част на ноктите. Така че, ако го премахвате всяка седмица, вече нямате никаква защита и ще оставите ноктите си уязвими и податливи на бактерии. Препоръчваме ви ежеседмично след душ, с дървена пръчка да избутвате много внимателно кожичките и след това да правите масаж с хидратиращ крем. По този начин ще си спестите досадното упражнение с острите клещи за кожички.

Почиствайте редовно инструментите за маникюр

Редовно дезинфекцирайте инструментите, които използвате за поддръжка на ноктите. Точно както се грижите за четките за грим, така е необходимо да държите пилите, ножичките и всички други неща в изряден вид. Най-лесно дезинфекция може да направите със спирт. Ако имате хартиена пила не я почиствайте с никаква течност, ако не искате да ѝ причините непоправими щети. Просто я заменяйте на 6 месеца.

Основа за лак

Базата за нокти никак не е за подценяване, въпреки че голяма част от дамите точно това правят. Основата предпазва от вредното въздействие на лаковете и предотвратява оцветяването на нокътната плочка. А никой не обича пожълтели нокти, нали? Започнете да използвате основа за лак. Освен всички други позитиви, тя осигурява много хубава спойка между нокътя и лака и ще удължи издръжливостта на маникюра ви.

Хранителен режим

Разбира се, за здрави, красиви нокти, трябва да внимавате каква храна консумирате. Нека не се лъжем, няма да преминете на специална диета в името на хубавите нокти. Важно е да увеличите приема на витамин Е и рибено масло, както и храни, пълни с протеини (боб, риба и ядки).

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР