Начало Свободна Пътешествия Спестявай, докато пътуваш

Спестявай, докато пътуваш

0
СПОДЕЛИ
Гледка към морето
Снимка: pixabay

Всички си имаме по един от онези приятели, които все обясняват колко много им се ходи незнам си къде, но заплатата му все не е достатъчна. Нищо, че взима близо три пъти повече от теб, защото е старши IT  специалист, а всички знаем, че заплатите на IT-тата хич не са като на журналистите. Да, за да пътуваш, наистина се изискват средства и ако си решил, спокойно можеш да изхарчиш 3К за един ден. Обаче това изобщо не е нужно. Ето как да се справиш с пътуванията, дори и с редовна заплата.

Следи за промоции

Ако ти се ходи в Португалия, билети за самолет никога не се купуват от днеска за вчера. Крайно време е да се научиш да планираш и да бъдеш организирана. Това включва и покупка на самолетни билети поне три – четири месеца по-рано. Веднага след като си подала молбата за отпуска на определените дати и тя бива одобрена. Обикновено, самолетните компании определят цените на полета, според търсенето. И понеже търсенето е най-голямо сутрин в понеделник и петък, най-добрите дни за пътуване са малките часове от вторник до четвъртък. В тайнството на евтините полети ме въведе един приятел на вуйчо ми, който ходи до остров Бали за шест долара с цялото си семейство. Отиване и връщане, говоря. Как го направи ли? Издебна билетите една година по-рано с три прикачвания и път в багажното на единия самолет. Е, да пътуваш в багажното си е гадничко, но е факт, че колкото повече се прикачваш, толкова по-евтин ти е полета. Освен това, задължително си застраховай билета. Все някой от полетите ти ще закъснее, а плащат добри компенсации.

Не проявявай мързел

Когато си на новото място, не е необходимо да пръскаш средства в таксита. Освен това си на почивка. За къде да бързаш? Просто се въоръжи с карта, удобни обувки и тръгвай пеша!

Ползвай couchsurfing или хостел

Нека бъдем честни. И без това ще прекараш по-голямата част от времето си навън. Защо ти е да харчиш за скъпи хотели, когато единственото, от което се нуждаеш наистина са баня и легло. За целта имаш доста прилични хостели навсякъде по света, които са на много приятни цени, за разлика от скъпите хотели. Да не говорим за couchsurfing, където сънят ти е безплатен, а като бонус получаваш и местен гид.

Weltreise Tag 258🌎 Oh man oh man, ich bin als #Erwachsener oft ungeeignet 😧 Das merke ich häufig an so Aussagen wie: "Kinder, lasst mich bitte 2 Stunden in Ruhe arbeiten👉🏼ihr könnt in der Zeit im gesamten #Hostel verstecken spielen" 😱#habIchDasLautGesagt ??? #dieArmenGäste Nach 5 Minuten stehen sie Kids wieder bei mir…🔫🙄Na gut, denke ich mir und spiel kurz mit😃💪🏼Was für ein #Spaß 😄😄😄Da wird man doch glatt selbst zum Kind👐🏼Ok, den nicht vorhandenen #Lautstärkeregler haben die Kids von mir geerbt! 👎🏼Komische Blicke der Leute deuten darauf hin, dass die Leichsis zu laut sind 🤐📢🔈🗯Ok, ok, ich mache Ihnen ein #Hörspiel an💡 Grandiose Mutteridee🏆#verleihtMirEinenOrden #ichWeissWieManDieMinisStillKriegt 🥇 Wie man auf dem Bild erkennen kann, ist ein Kind immer aktiv➡️selbst beim Hörspiel hören, hängt sie 2 Stunden kopfüber 🙃😅 ⚡️Immer‼️Auch nachts ‼️ Manchmal denke ich: die hat einen an der Waffel 🙊 🤦🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🥞Aber dann kommt #Ehemännchen um die Ecke und meint: das sagt die Richtige, die den meisten Spaß hat bei beim #Verstecken spielen im Hostel 😜#ascheAufMeinHaupt 🌈🌫Der Apfel fällt nicht weit vom Stamm 😍 Wer Kinder hat, die einem ähnlich sind, weiß wovon ich spreche 💕💝

A post shared by Katrin (@weltreisekatrin) on

Направи си списък на забележителностите

Наистина е много по-лесно, просто да си купиш пакет с най-известните забележителности и да тръгнеш заедно с тълпата. Ще се изненадаш обаче, колко много безплатни интересни неща съществуват, които в интерес на истината са доста по-стойностни от природонаучния музей на града, например.

Без много претенции

Да, наистина е готино да се глезиш всяка вечер по ресторанти, но когато това не ти е по джоба, просто не ти е по джоба. За това, вместо да похарчиш и последната си стотинка в скъпаркото заведение отсреща, напазарувай си от супермаркета, като бял човек плодове и зеленчуци. Освен че диетата ти ще бъде много по-здравословна, ще ти се отрази отлично и на баланса по сметката ти. Ако все пак си си наумила да пробваш нещо традиционно за местността,  не бързай да се шмугнеш в първия ресторант, който видят очите ти, а попитай някой местен, къде можеш да похапнеш вкусно на добра цена. Със сигурност постоянно пребиваващите знаят къде и как стоят нещата.

Възползвай се от извънсезонни намаления

Вярно е, че всички предпочитат да хукнат по почивки през юли и август. Истината обаче е, че септември е също толкова топло, а цените навсякъде са паднали на половина. Като започнем от транспорта, минем през спането и стигнем до супер маркета. Освен това, да ходиш в Гърция септември, когато там е 26 – 30 градуса е много по-приятно от това да ходиш в Гърция в средата на юли, когато термометрите показват близо 45, нали?

СПОДЕЛИ
Предишна статияДнес е Архангелова задушница!
Следваща статияЗа бащите и децата
Ани, Анита, Кроули или едно необикновено момиче, което носи солен въздух в косите си. Музика, цвят, емоция, хаос, който създава - това е тя. Не я поглеждай в очите, ако не можеш да плуваш, особено срещу течението. Диша, за да пише и пише, за да диша, откакто познава буквите. Отраснала е с Кант и Шопенхауер в едната ръка и сестрите Бронте и Джейн Остин в другата. Колекционира стари книги, от които черпи вяра и мъдрост. Интересува се от източни учения, философия и квантова физика. Мечтае да обиколи Индия, да учи от някой гуру и да управлява йога център. Но всичко с времето си. Сега е увлечена от модата и напук на земните цветове дори понякога застава пред обектива. Момиче изключение. Овен, какво да я правиш?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР