Начало Активна ТОП 5: Упражнения за седящи дами

ТОП 5: Упражнения за седящи дами

СПОДЕЛИ
жена спортува, упражнения
Снимка: pixabay

Всички сме наясно, че заседналият начин на живот си е направо тиха смърт. Същият е главен виновник за забавянето на нашия метаболизъм, а от там и за появата на някои болести, затлъстяване, ставни и костни проблеми, отпуснати мускули, различни спазми и болки в тялото. И колкото повече ежедневието ни изисква да водим такъв живот, може би обвързан най-вече с професията, която имаме, толкова повече трябва да се замислим как да намалим вредното влияние на заседяването върху нашето тяло. Начинът е само един – тренировка, спорт.

Какво обаче се случва, когато не ни остане време да влезем във фитнеса? На помощ ни идват някои упражнения, които спокойно можем да правим и вкъщи.

Птица-куче

Застанете с лице към земята, подпрени на коленете и ръцете си, а гърбът ви трябва да бъде прав. Едновременно повдигнете едната ръка и противоположния ѝ крак. Следете за това гърбът ви да остане прав. Останете така няколко секунди и се върнете в изходна позиция. Необходимо е да направите 4 серии от 15 повторения.

Загрейте бедрата и седалището с Глутеус мост

Трябва да легнете на пода по гръб, а краката ви трябва да са свити в коленете и раздалечени на ширината на раменете. Изпънете ръцете си към дупето. Започнете да повдигнете бедрата си, държейки останалата част от тялото си на пода. Задръжте за 3 секунди, където усещате най-голямо напрежение и отпуснете в изгодна позиция. Отново направете 4 серии по 15 повторения.

Гръбни екстензии на земя

Легнете на пода с лице към земята и стегнете бедрата и седалищните си мускули. Свийте ръце под брадичката си и започнете да извивате назад горната част на тялото си и краката си. Ако ви е трудно да пазите баланс, можете да се опрете на ръце и да изпълните упражнението. Повторенията са между 10 и 15, а сериите отново 4.

Гребане с дъмбели

Е, разбира се, ако нямате дъмбели, ще ви свършат работа и две бутилки от по литър и половина.

Вземете дъмбелите и застанете изправени с крака на ширината на раменете. Присвийте коленете си и наклонете тялото си леко напред, като се стараете гърбът ви да остане изправен.  Започнете да издърпвате дъмбелите нагоре, така че лактите ви да се свият встрани от тялото. В най-горна позиция задръжте и отпуснете. Повторете между 10-15 пъти в 4 серии.

Планк

Застанете в поза за лицева опора и сгънете лактите под ъгъл от 90 градуса. Тежестта на задната част на тялото прехвърлете върху пръстите на краката. Добре е да издържите поне една минута, но това се оказва трудно за начинаещите. За това ви предлагаме да изгледате следващото видео, в което да си изберете вариант според натовареността и това колко можете да издържите.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР