Начало Свободна Пътешествия Трансфъгърашко шосе – най-красивият път на света

Трансфъгърашко шосе – най-красивият път на света

СПОДЕЛИ
Трансфъгърашън
Снимка: pixabay

Трансфъгърашкото шосе, или като ние тук си го наричаме „Трансфъгърашън“ е път в Румъния, който си е спечелил славата на най-красивия път в света. Да, името звучи вълнуващо, какъвто е и самият път. А за да ви смутя още повече, на румънски се изписва: „Transfăgărășan“.

През 1968 година, когато войските на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия и страховотият тътен на оръжията звучи заплашително срещу всички социалистически държави, Николае Чеушеску (ръководител на комунистическа Румъния) е крайно разтревожен за собствената си съдба. Именно заради това, заради страха от съветска инвазия, румънският социалистически диктатор решава да изгради път през до тогава недостъпния район над Карпатите. Всъщност шосето съединява Карпатите с областите Влахия и Трансилвания през Фъгърашките планини.

По това време Румъния вече имала няколко стратегически маршрута, построени преди и през първите години на комунизма, но те имали един голям недостатък – всичките били в долините на река или хълмове, което ги правело лесни за блокиране и контролиране от страна на вражеските войски.

Изграждането на този път започва през 1970 г. и продължава 4 години. Всичко това струвало много, но финансовият аспект не бил на преден план. Пътят е строен от румънската армия и дори 40 войника за изгубили живота си в борбата с природата, за спечелването на която са използвани 6 000  тона динамит. И Румъния все още съществува? Проектът се нарича „Операция Дунав“.

A post shared by Adnan Selawi (@adnanalissa) on

Най-високата точка на шосето е на 2 034 метра височина и представлява истинско предизвикателство да се прекоси с кола, а какво остава за други превозни средства. Това обаче не спира по никакъв начин мнозина колоездачи, които не рядко се срещат по пътя. Да им се чуди човек.

Красотата, на която ще се насладите през целия път е несравнима. Пред очите ви ще се разкриват една след друга от красиви, по-красиви гледки на езера, гори, водопади. Но освен тези чисто природни красоти, има и някои забележителности, възникнали от човешка намеса, които си струва да се видят. Такава е например Княжевската църква във Влахия, построена през 14-ти век и много добре запазена – най-старата в Куртя де Арджеш (Дворец над река Арджеш). Няма дворец, но пък градчето е прекрасно малко бижу. Там можете да посетите и първия влашки манастир, построен от Нягое I Бесараб. Манастирът е бил главен храм на влашките владетели през 16-ти век.

#transilvania #transilvanya #romania #rumunsko🇷🇴

A post shared by Ondrej Minarovič (@ondrejminarovic) on

Продължавайки по пътя, можете да се отбиете и в някое и друго румънско селце – ей така, да си починете, да похапнете и да се полюбувате на красивата и стара румънска архитектура.

Това, което не трябва да пропускате, се намира от дясната страна на шосето (отново окръг Арджеш). Там, върху скала, се намира най-обитаваното от духове място (поне според легенди) и то се нарича Замъкът Пойенари или известен още като Пойенарска крепост. Построен е в началото на 13-ти век от влашки владетели, няколко пъти сменя собствениците си, докато накрая е изоставен и разрушен. През 15-ти век обаче, този замък заживява нов живот, благодарение на Влад Цепеш (Влад III Дракула), който го укрепва и го прави една от най-важните си крепости. В началото на 16-ти век замъкът е изоставен отново и започва да се руши. Съдбата му не е никак лека. Към днешна дата същият е до някъде реставриран и, ако смеете, идете да го видите – няма да съжалявате. Да, ще се наложи да се покатерите малко, но когато видите възстановките на убитите пленници на Цепеш (които той забучвал на кол)…е, това само ако сте с приключенски дух. Но и самият замък си струва. Гледката е незабравима.

🙀🏞⛰

A post shared by Diaconu Alina (@alina.diaconu) on

Ако сте издържали до най-високата точка на шосето, значи тук ще се срещнете с езерото Бъля. Мястото съвсем не е усамотено, обаче. Почти винаги е пълно с хора, има паркинги, места за хапване и пиене на кафета…абе оживено си е. Ако сте избрали да пътувате през зимата, можете да посетите хотелът и църквата от лед. Не се шегувам, през зимата те биват построявани от ледени блокове, които се вземат от езерото. Гледката е неописуема, направо спираща дъха. А вие сте някъде над облаците.

From our road trip on the transfagarsan road yesterday

A post shared by Mitchell Jane (@mitchjane24) on

И ако не ви се прибира, а аз ви гарантирам,че ще искате да видите още и още, продължете напред. Можете да си изберете различни места за спиране, преспиване, разглеждане. Няма начин да сбъркате, защото всяко едно градче, селце или местност носят своето очарование и имат с какво да ви зарадват.

Разбира се, няма как да не спомена, че през 2009 година Трансфъгърашън привлича дори Топ Гиър да тестват спортните си коли. И Джеръми Кларксън не остава равнодушен, като обявява шосето за перфектното място за каране на спортна кола. Това го казвам  в случай, че просто се чудите къде да изпробвате своята, дори и хич да не ви е до замъци, езера, виещи се в небето пътища.

Съветът ми е единствено да се запасите с време, защото ако бързате, рискувате да пропуснете много. Освен, разбира се, ако не сте със спортната си кола. Тогава вероятно ще бързате.

A post shared by Bratu Liviu (@liviu113) on

СПОДЕЛИ
Предишна статияПрическата на успеха
Следваща статияФибрите: защо са толкова важни и в кои храни можем да ги намерим ?
Валя е експлозивна и весела. Цени спонтанността и позитивизма у хората. Дори често я обвиняват в лекомислие. Но то е само привидно и скрито зад маската на… е, може би е просто артистична натура. Нейната извечна любов са литературата и музиката, както и непреодолимото желание да се подвизава на театралната сцена. Като заклет филолог тя смята себе си за разнообразна и пъстра натура с широки интереси и още по-широки възгледи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР