Начало Свободна Забавления За книгата като подарък…

За книгата като подарък…

СПОДЕЛИ
Книги
Снимка: pixabey

Сложно скроената ми личност си има своите изкривявания в много аспекти. Като например, когато някой много близък до сърцето ми човек има повод, а аз изпадам в дълбоки мисловни процеси, какво точно да му подаря, така че да изляза от клишето, да не бъда комерсиална, да му остане за спомен, да не изчезне във времето и пространството, да остави след в съзнанието му, да успее да ме запомни дори след 100 години, да има смисъл, да бъде отправен точно към него, да открива личността му, да му даде душевност. С други думи, обожавам да правя лични подаръци, в които любимите ми същества да откриват смисъл и да сривам всички стени помежду ни.

Наскоро отново попаднах в подобна главоблъсканица и моментално в съзнанието ми засвири червената аларма „Купи книга!“. И почти веднага последва голямата драма, измежду кои страници ще попадне моята героиня?

За никой не е тайна, че съм с огромен афинитет към приказките за принцеси и тук дойде голямото „но“. Мина времето, когато с трепет в очите вярвах в детските приказки и отдавна не се надявам на принцове с рози в ръка. Преживяла съм този етап, съжалявам за което. Подобно реене в облаците не подхождало на голямата жена, и аз слушам и изпълнявам. Бъди реалист, мисли рационално, използвай повече дясната половина, не задълбочавай – все съвети, в които не ми се иска да се вслушвам. Както и да е, преглътнах го. Има един принц и една „детска“ приказка обаче, които си останаха вечни и смятам, че трябва да съпътстват всеки човек, независимо мъж или жена, през житейския му път. Именно него реших да подаря и на моята близка приятелка. Може би, вече се досещате, че става дума именно за „ Малкият принц“. „Детската“ книжка, която към днешна дата е преведена на 180 езика и има продаден над 50 милиона копия.

Някъде бях чула, че човек трябва да прочете книжката три пъти в живота си и повярвайте с всеки нов прочит, докосва по различен начин. Зад маската „приказки за деца“, същност се крият най-дълбоките истини за живота. „Малкият принц“ ни учи на големи неща, тази книга някак си стопля душата с толкова много мъдрост. Леко, до някъде поетично, до някъде философско четиво, а оставя тежка следа в съзнанието.

Вярвам, че точно в този подарък, можем да намерим безкрайна символика и да я свържем с толкова много неща. Подарих смисъл.

П.П.

           „Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „Моето цвете е там някъде“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР