Начало Активна Житен режим ли? Никога повече…

Житен режим ли? Никога повече…

0
СПОДЕЛИ
Житен режим
Колаж: Ева Пашова

Едва ли има човек, който не е чувал за така популярния „житен режим“ на лечителя Петър Дънов. За неинформираните – яде се 100 гр. жито, 3 ябълки, 3 ореха и 3 лъжици мед… на ден. Да, точно така, това е цялата храна, която се полага на човек за всичките 24 часа. За ползите, вредите и начинa на изпълнение може да видите информация в книги и онлайн източници… Аз обаче ще ви разкажа за моята борба с режима… Чак се чудя защо не му казват мъчение, което те кара да виждаш ходещи кебапчета и да халюцинираш пържени картофи зад всеки ъгъл.

Както повеляват правилата за спазване на житния режим, той трябва да се започне след първото пълнолуние на месец февруари, което тази година се падна след 1 февруари. На практика не е грешно, ако началото се отложи с ден-два, но не и с цяла седмица. Паралелно с това малко преди заветната дата отвсякъде в интернет започнаха да ме връхлитат най-различни публикации на тази тема, които услужливо ми натякваха как всякакви знаменитости спазват този режим, за да прочистват организма си и на всичко отгоре има и невиждани резултати. Знаете ли, малко ме е яд, че тогава не се сетих да погледна на колко от тях излизаше етикетът „Спонсорирано“, но както и да е. Факт е, че попаднах в интернет капана на съвременните медии и взех съдбоносното решение – впускам се в битката с чистенето на организма и ще „кусам“ жито, докато не ми се догади от него (не че този период не дойде прекалено бързо и не че от 100-те гр. ми остава голям избор от богата и питателна храна).
fields wheat GIF
Ден неделя: Начало. Всичко минава сравнително добре. Като изключим сънищата, в които ме преследват златисти кифли, изкушаващи банички с туби с боза, цял тон пържени картофи, обилно поръсени със сирене, пица, с диаметъра на Земята, спагети, дълги до луната и вкусни палачинки, поляти с лъскав шоколад и пухкава сметана. Може би поради редуването на легло, филми, легло, варене на жито, легло, ядене (на жито, да не си помислите на вкусна шоколадова торта), легло, още филми, вземане на душ и пак легло в очакване на първия ден от работната седмица… И ей тогава става страшнооо, ама наистина страшно. В общи линии денят минава между молби към всевишния да не припаднеш на общесвено място, да си в състояние да шофираш без да направиш катастрофа и да оцелееш в офиса без кафе… и без цигари… Ооо да, забравих да спомена, че тези екстри са абсолютно забранени. И ако ситуацията с цигарите (поне за мен) беше една идея по-лесна, то случаят с кафето направо ме изкара извън равновесие и работоспособност.

Steak Madagascar GIF

Знаете ли какво е шефът да ти говори за сериозни неща, бизнес планове и бъдещи стратегии, а ти само и единствено да го виждаш като онази сочна пържола, досущ като лъва Алекс от анимационното филмче „Мадагаскар“? Е, започнете житния режим и ще разберете. И не, гладът изобщо няма да ви пречи, той ще бъде най-малкият ви проблем. Просто защото главата толкова ще ви боли, че ще се чудите къде да си я заврете, за да спре това досадно бучене. Ще прочетете по всякакви сайтове да пиете вода… Ще пиете и колкото и да се наливате с нея, да знаете, че няма да ви помогне срещу досадното главоболие, а само ще ви кара да посещавате тоалетната през 20 минути и 34 секунди.

Ще стоите в офиса и цял ден няма да посмеете да си покажете носа навън, за да не ви изкушава ароматът на вкусна храна, който дебне от всеки ъгъл или пък да не се засечете случайно с някой колега, който държи в една ръка кафе, а в другата цигара… Ще молите колегите да ви купуват ябълки и ще искате да подушите тяхната нормална храна, с тайна надежда ароматът да ви засити. Но това няма да стане.

Ще избягвате да говорите с хора, защото нервите ви ще ви превърнат в ходеща заядлица, която е винаги готова да влезне на контра. Ще се озъбите на някого поне 3 пъти, а бутащите се индивиди в градския транспорт този път ще изпитат вашия гняв.
french fries GIF by Shake Shack
Ако по принцип не пиете кола, не ядете вредна храна или мразите италианската кухня, то да знаете, че в този ден ще искате да ядете от всичко… по много… завинаги!

Накрая ще се приберете с треперещи ръце, пребледнели като платно, задъхани, готови за припадък и неспособни да вкусите поредната лъжица варено жито. Няма да може да се концентирате, колкото и опити да правите и напук на това че ви е от изключителна важност да може да свършите нещо друго, освен да кусате жито и да хрупане ябълки. Точно в този момент ще кажете: „Майната му на всичко“… и ще си хапнете малко вкусна храна, която ще ви върне силите и енергията за отрицателно време… Ще си отчупите дневната доза от полагащия ви се шоколад, ще се усминете и ще се почудите: Защо изобщо беше нужно цялото това мъчение… Ето така мина „Житният режим“ при мен и тук искам да направя следното уточнение:

Обезателно режимът до голяма степен е свързан със силата на волята. По-сериозното изпитание обаче идва, когато се слеем в ежедневието на днешния забързан свят. Няма как с нашето динамично ежедневие да живеем на ръба и да рискуваме здравето си. Да, ако може да си седим вкъщи и максимално да щадим физическата активност, то тогава може би нещата ще бъдат по-лесни и това прочистване на организма ще има ефект. Но не и когато трябва да станеш в 6:00 часа, да запалиш колата, да се качиш след това на метрото, да бързаш, за да не изпуснеш автобуса, след това да ходиш до офиса, да имаш ангажименти, които отнемат от енергията и мозъчната ти дейност, в края на работния ден да се прибереш вкъщи, да изчистиш, сготвиш, да разходиш кучето (ако имаш такова), да довършиш незавършената работа и да се надяваш, че дневната ти хранителна дажба по време на спазване на режима ще ти стигне, за да си във форма. Невъзможно е, казвам ви.

*Из един ден от втория и последен ден на един ентусиаст, който поне се отказа от някои вредни навици (за пушенето става въпрос). Ако не успеете да издържите повече от 2 дни, то винаги може да намерите нещо позитивно в цялата ситуация, която да ви накара бързо да забравите глада, главоболието и копнежа по пържени картофи с много сирене.

П.С: Тази откровена изповед е написана на втория ден, няколко часа след приключването на режима в компанията на вредна храна, газирана напитка, парче торта и ябълка (останала от преди няколко часа).

Не се старайте да бъдете като другите. Всеки от нас най-добре познава организма си и не е нужно да му вредим или да се насилваме, водени от тенденциите и правилата. Важно е да се чувстваме добре. Само тогава ще бъдем щастливи, а и красиви.

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияБебе за милиони
Следваща статияВалентински идеи за маникюр
Glam Girls са странна смесица от различни характери, често абсолютно противоположни, карат се за запетаи, тирета и пряка реч. Рядко са на едно мнение, но това почти винаги води до креативни решения.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР