Начало Свободна Кулинария Живей вкусно! Домашна Нутела за сладки моменти

Живей вкусно! Домашна Нутела за сладки моменти

СПОДЕЛИ
бяла чаша с течен шоколад
Снимка: pixabey

Кой ден е подходящ за шоколад? Отговорът е лесен – всеки ден, без изключение… И ако все още не си опитала вкусната и здравословна рецепта за домашна Нутела, значи много си пропуснала. Най-добре е обаче, да не се доверяваш на празни приказки, а да запретнеш ръкави и да подариш на деня си едно шоколадово изкушение.

Най-хубавото е, че ако се опитваш да водиш здравословен начин на живот, тази рецепта ни най-малко няма да обърка плановете и режима ти. Напротив, тя е доказателство, че сладките изкушения невинаги трябва да бъдат „грешни“.  Тази версия на течен шоколад не съдържа никакви добавки, млечни продукти и рафинирана захар и вкусът на лешник и какао е още по-плътен осезаем.

За да си напълно спокойна, ще обясним какви са ползите от продуктите, които ще използваме.

Лешници – защо са полезни ли? Най- малкото, защото в тях се откриват витамини В1, В2, В6, В9, С и Е, елементи мед, магнезий, калий, фосфор, калций и много фибри. Специалистите по хранене препоръчват да се хапват лешници поне веднъж седмично!

Чистото какао – витамини, отново витамини – A, B1, B2, B3, В5, C, E, основни минерали, серотонин, антиоксиданти и купища полезнинки за успокоение на нас, чийто живот не би бил и наполовина толкова прекрасен без вкуса му.

Снимка: pixabey

Кокосова захар – една чаена лъжичка кокосова захар съдържа 15 калории и 4 грама въглехидрати, точно толкова, колкото и бялата захар. Но! Истинското НО в случая е, че кокосовата захар, за разлика от бялата такава, съдържа желязо, калий, магнезий, цинк, както и антиоксиданти. Тя е богата на инулин, вид фибри, които имат пробиотични свойства, което означава, че тя подпомага бактериите, грижещи се за по-бързото и лесно смилане на храната.

Кокосово масло – ако ще го ядем, а в днешната рецепта именно това ще правим, приятно е да знаем, че това природно бижу подобрява функциите на мозъка, здравето на сърцето, засилва имунната система, засилва метаболизма, което води до загуба на наднорменото тегло, поддържа кожата здрава и хидратирана.

Снимка: pixabey

Кленов сироп – отново много антиоксидантни свойства, които предпазват организма от свободните радикали, съдържа естествени подсладители и дори има по-малко калории, отколкото в меда.

И след всичко това, като че ли е време да пристъпим към действие!

Продукти:

  • 180 грама лешници;
  • 4 супени лъжици чисто какао;
  • 30 грама кокосова захар;
  • 2 супени лъжици кокосово масло;
  • 4 супени лъжици кленов сироп.

Начин на приготвяне:

Най-напред лешниците трябва да бъдат добре почистени. След това се поставят в блендер. Постарай се да ги смелиш добре, така че да добият текстура на паста. Добави какаото и кокосовата захар, разбъркай ги добре с лъжица и след това за кратко с блендера. Добави и разтопеното кокосово олио, разбъркай и отново блендирай. Накрая се добавя и кленовият сироп и отново всичко се разбъркват, докато не се превърне в гладка и хомогенна смес.

Това е всичко! Остава ти само да грабнеш лъжицата и да се оставиш в ръцете на насладата.

СПОДЕЛИ
Предишна статияМраморни устни
Следваща статияФлирт без думи
Валя е експлозивна и весела. Цени спонтанността и позитивизма у хората. Дори често я обвиняват в лекомислие. Но то е само привидно и скрито зад маската на… е, може би е просто артистична натура. Нейната извечна любов са литературата и музиката, както и непреодолимото желание да се подвизава на театралната сцена. Като заклет филолог тя смята себе си за разнообразна и пъстра натура с широки интереси и още по-широки възгледи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР